Debatt om samarbeid bibliotek og presse – ?

I formiddag har jeg invitert til den første debatten BTS-Facebookgruppa. Jeg skriver:
«Utgangspunktet mitt er: BTS, i sine ulike fasonger (de fleste fortsatt bare på dummy-stadiet), handler i en ikke ubetydelig grad om JOURNALISTIKKLIKNENDE virksomhet: Fra djupdykk, research, bearbeiding og publisering av BTS-er på bibliotekhjemmesidene til blogging om viktige saker for lokalsamfunnet. Viktige deler av pressa/journalistikken er i forfall. Stikkord: Kommersialisering, nivellering og profitt går foran klassiske presseideal. For nettjournalistikken/ -avisene gjelder dette i enda større grad. Noe pressa ikke benytter seg av (bare helt unntaksvis) er lenking til primærkilder og annet eksternt stoff på nettet, altså utafor eget nettsted. Bl.a. fordi slik lenking ville bety at leserne bevega seg bort i kortere eller lengere tid (noen ganger forsvinner helt) – og dermed også blir mindre eksponert for reklamen i nettavisa!
Spørsmålet mitt blir: Kunne det likevel tenkes at et systematisk samarbeid med biblioteket og BTS kunne ENDRE LITT PÅ DETTE?
Den riktignok ikke-kommersielle Kunskapskanalen til SVT gjør dette i dag: http://www.bibl.hj.se/kunskapskanalen.
Dette ville bety forbedra tilgang til balansert kunnskap av høy kvalitet både til den vanlige leseren/lytteren/seeren og til politikere, organisasjoner osv osv.
Egentlig er jo ikke dette noe nytt. Materialet, mye av det i alle fall, er jo allerede samla inn og ordna, ofte av egne bibliotekarer/researchere, og det finnes lenker til det. I de større presseorgana brukes bibliotekarer hele tida til research, jamfør bl.a. Alf Endre Magnussen i Aftenposten, som har vært med på å vinne SKUP-prisen. Men kunne redaksjonene dra mer nytte av biblioteknettverket, ikke bare de interne?
PS: Som hovedregel bør ikke en redaksjon kunne bruke biblioteket/BTS eksklusivt. Det et offentlig bibliotek/BTS legger ut må være opplenk- og til og med mashup-bart for hvem som helst».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: