Reinfeldt møter seg sjøl i bibliotekdøra i 1993 … og i 1984?

reinfeldtDet stunder til valgkamp i Sverige, og den Moderate statsminister Fredrik Reinfeldt er i trøbbel. I 1993 ga den høyreradikale ungdomspolitikeren Reinfeldt ut boka «Det sovande folket», der han ifølge Dagens Nyheter blant annet «målade upp en dystopisk bild av ett Sverige där socialdemokraterna styr landet och har avskaffat alla känslor eftersom de anses orättvisa». Og der han «beskriver svenskarna som «mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd». Flere sitat ligger på Wikiquote.

Ei teatergruppe satte i fjor opp første og annen del av et satirisk stykke basert på boka (og nå kommer tredje), og den sosialdemokratiske opposisjonen bruker boka i valgkampen, men ingen har lykkes i å få forfatteren i tale.

Nå har teatergruppa trykt 100 piratutgaver av boka og delt ut til bibliotek. For sjølve boka har vært nesten umulig å få tak i. Forfatter Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet at «Förmodligen har ljusblå hejdukar avlägsnat den från varje bibliotek» (hejduk = kjeltring).

Diskusjonen på Biblist går nå på om biblioteket skal ta imot disse ulovlige kopiene og/eller formidle pdf-er som er lagt ut på nettet. Flere forsvarer «sivil ulydighet» i dette tilfellet. En debattant sier i ettermiddag: «Inte ska vi väl tillåta att information försvinner på det sättet? Om det går att tillhandahålla på andra sätt så anser jag att det är bibliotekens plikt! Stöld är stöld, ja! Men historieförvanskning och historieraderande är något som vi måste kämpa emot. 1984 är annars snart här…igen».

 

 

2 Responses to “Reinfeldt møter seg sjøl i bibliotekdøra i 1993 … og i 1984?”

  1. Interessant på så mange måter, og denne skal deles med hele folket. (Bare til opplysning – hejduk betyr nærmare lakei/håndlanger.
    hejduk [hej’duk] s. -en -ar • lydigt redskap, hantlangare)

Trackbacks

Leave a Reply