Bokhandleren som tok makta

Tvilsom bokhandler. Klikk og kikk

Vi har i det siste her på bloggen slengt med leppa til Apple som sjarmerer seg inn på norske skoler og fortrenger skolebibliotekarer. Så leser vi på DemocracyNow om den gigantiske nettbaserte bok-og-alt-mulig-sjappa Amazon som nå spiller byer opp mot hverandre når de planlegger nye, digre anlegg for nettsalg. Med en gulrot i form av 50 000 jobber får de bystyrene til å underby hverandre med skatteletter på opptil 3 milliarder dollar (New York). Amazon har til og med fått politikerne med på bygging av en helikopterplattform for konsernets direktør Jeff Bezos, verdens rikeste mann.

Opp mot dette står blant annet lokalpolitikeren Ron Kim. Han mener løftene om nye jobber er en bløff og foreslår ei ny lov mot denne typen subsidiering av private selskap. Og mener videre at de tre milliardene heller bør brukes til å lette studenters gjeldsbyrder.

Kim har analysen klar: «Amazon ikke bare kontrollerer markedet, de er blitt markedet, fra forsyningskjeden via detaljistleddet til nettet. Og de forteller kundene: «Hei, dette er avtalen dere får.» Og så, når de har trukket ut alt av verdi og penger, endrer de vilkåra».

Leave a Reply