“Kreativ ødeleggelse” av folkebiblioteket?

e-bok i hylleI forrige uke hadde Bok og bibliotek et større oppslag om Bokbasen og forlagsbransjens nært forestående e-bokoffensiv overfor norske folkebibliotek. Her intervjues blant annet Biblioteksentralens (BS) direktør, Børge Hofset, som konstaterer at de store forlaga nå vender BS ryggen og bare vil selge e-bøker til bibliotek via Bokbasen. Han er klar på at “I praksis betyr det at forlagene etablerer et monopol for salg av e-bøker til bib­liotek”.

Hvis dette blir tilfelle lener han seg på den i utgangspunktet ikke-diskriminerende Bokavtalen og på Konkurransetilsynet og ESA, som begge ser kritisk på avtalen i disse dager, sannsynligvis også i lys av den ganske spesielle norske eierskapsmiksen mellom forlag og bokhandel.

Dette tok ukeavisa Morgenbladet tak i fredag (bare på papir og på nett for abonnenter):

En mellomtittel her lyder “Kreativ ødeleggelse”, men må tas som avisas egen tolking da ordbruken ikke knyttes direkte til noe intervjuobjekt. Men i avsnittet som følger vedgår Kristenn Einarsson i forleggerforeninga at “Det vi egentlig ser her er at teknologien endrer verdikjeden”. Og Bente Franck-Sætervoll, administrerende direktør i Bokbasen, følger opp med at “Ja, vi er litt disruptive, kan man si”. Men begge mener alt er i sin skjønneste orden, og at Hofset henholdsvis farer med “tull” og at han “snur det hele på hodet”.

Men det forlyder samtidig at Hofset og BS “er i gang med å utvikle en utlåns- og innkjøpsløsning”, også denne basert på Nasjonalbibliotekets nye “klikk-modell” for e-bokutlån (se nederst i Bok og biblioteks sak). Dette mener Einarsson vil gi like muligheter for begge tilbyderne og legger til at “det vil forundre meg om forlagene ikke vil ha flere aktører”.

Er det da vi utlyser et veddemål?

 

 

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: