I fortsetninga av språkkafeen

Skjermbilde 2019-04-08 18.58.33Fredag hadde Klassekampen ein tosiders om at «Mangel på kunnskap blant innvandrerkvinner går på helsa løs. Feza Nibigira gikk i årevis uten å få informasjon om helt enkle ting, som prevensjon og bind.» Men no er ho «en av dem som jubler over at Trondheim nå får et eget internasjonalt kvinnehus, hvor innvandrere i tillegg til språkkurs kan få grunnleggende helseinfo, om kosthold, prevensjon, tamponger og bind og forskjellen på virus og bakterier.»

Og vidare: «Ingen forklarte meg hvordan systemet fungerte med legevakt, fastlege og nattapotek. Jeg fikk heller ingen informasjon om prevensjon. …  I flere år visste hun ikke om bind og tamponger. I stedet brukte hun, som mange venninner, … oppklipte håndklær og gensere, som førte til gjennomblødninger og pinlige situasjoner. – Tenk, vi trodde de rosa pakkene på matbutikken var knekkebrød.»

I Trondheim og andre større byar finst det grunnlag for slike hus, men i dei fleste kommunane ikkje. Men alle kommunar har bibliotek og mange av dei har tilbod om språkkafé, ofte ein gong i veka. Vi veit også at helseinformasjon kan vere tema på møta, men kanskje ikkje over alt og kanskje ikkje så ofte. Kommunen og/eller andre etatar har ressurspersonar som ein kan innby til å snakke om slikt.

 

 

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: