Wenche Blomberg er ute av – alle – sogene

Wenche Blomberg under lanseringa på Tronsmo i 2007 av Litteraturlisteguiden Vade mecum, éin av 15 titlar av ymse sjangrar frå handa hennar.

Wenche Blomberg gikk bort 26. oktober etter ei tids sjukdom, 80 år gammal.  Det svenske ordet «mångsysslare» er den beste karakteristikken av henne. Men alt ho dreiv med var seriøst og ofte kritisk vinkla. Bibliotekarverksemd var berre éin av dei to utdanningane og svært mange fag- og interessefelta hennar.

Bibliotekar, uteksaminert i 1976, var ho vel berre ein periode på Stovner filial i Oslo. Men der ho markerte seg – igjen – som forsvarar av dei svakaste. Nokre ungdomar var på grunn av bråk kasta ut av kjøpesenteret. Så «rømte» dei opp i biblioteket, på messaninen i andre etasje. Men då vektarane ville inn etter dei, blei dei stoppa av Wenche. Dette blei ei sak med leiinga på Deichman. Wenche fekk ikkje sparken, men valde sjølv å seie opp nokre månader seinare. Den tillitsvalde den gongen, som no stadfestar denne historia, fekk derimot ei skriftleg åtvaring for å ha støtta Wenche.

Wenche blei så kultursjef i Sel i Gudbrandsdalen, og med dette geografiske utgangspunktet «gründer» av «fjellbiblioteket», først på ei DNT-hytte i Rondane, så i store delar av den Sør-Norske fjellheimen.

Dei siste åra var det mest Skogfinneforeninga og den sigerrike kampen for museet på Svullrya som opptok henne.

Det er ikkje mange som har fått statsstipend, men Wenche fekk det, som éin av fire i 2008. Fri Fagbevegelse hadde eit intervju med henne den gongen, som gir eit inntrykk av dei mangfaldige innsatsane hennar.

2 kommentarer to “Wenche Blomberg er ute av – alle – sogene”

  1. Det var trist, men det er jo godt å vite at det var et godt levd liv. Hadde gleden av å møte henne og diskutere fjellbiblioteket for mange år siden. En pioner i Haakon Nyhuus sin ånd.

Leave a Reply