Det er torsdag og Vassnes-dag i Klassekampen. Altså artiklar i den norske vitskapsjournalistikken sin elitedivisjon (det er rett nok ikkje mange deltakarar i denne sporten). Og dag låner Vassnes det aller meste frå éin mann, nemleg filosofen Gunnar Skirbekk.
Skirbekk skreiv i fjor ei bok om dei kunnskapsmessige utfordringane i den moderne tida, blant anna om ulike formar for falske nyheiter og tilsvarande «fakta», men den vanskelegaste typen er «de usannhetene som kommer forkledd som seriøs kunnskap, gjerne fra forskere eller til og med komiteer, og ofte i beste mening. Som Skirbekk skriver: «Det disse sier kan ofte være empirisk i orden og korrekt [ …] den epistemiske utfordringen ligger i den disiplinbaserte trangsyntheten i hans eller hennes begrepsmessige perspektiv.»»
«Om man bommer her, blir litt upresis, kan det få fatale følger for formidlingen. Faren er ekstra stor når folk tror at de som uttaler seg, er autoriteter, som når «FN» (ofte ett eller annet FN-utvalg, eller kanskje kun en talsperson) eller en «regjeringsoppnevnt ekspertkomité» hevder ditt eller datt. Det er ofte nettopp slike anonyme … … grupper av eksperter som ender opp med problematiske råd og anbefalinger. Man skal jo komme fram til noe, og kompromisser blir ofte med vilje upresise (for å få en slags «enighet») og dermed lett å tolke dit hen man vil».
Det er vel ei grense for kor mykje ein bloggar kan klippe og lime, men dette er viktig, ikkje minst for bibliotekarar: «Skirbekk går gjennom flere ekspertrapporter, inkludert to fra FN. Han viser hvordan man gjerne unnlater å presisere viktige begreper som «bærekraftig» og «utvikling», ofte bruker en bekreftende retorikk (som «vi erkjenner», «vi bekrefter») uten motargumenter, og utelater viktige faktorer som demografi og klasse i sine drøftinger. Spesielt gjelder det for følsom problematikk, som migrasjon».
Boka til Skirbekk finst her i landet på Nasjonalbiblioteket: «Epistemic challenges in a modern world : from “fake news” and “post truth” to underlying epistemic challenges in science-based risk-societies.» Og forordet ligg på Google Books.
Vassnes sin artikkel finst på papir i biblioteket ditt (vel?) og elektronisk for tingarar.