Advarslene om “the New Administration” i Amerikas forente stater står i kø. Bare det siste døgnet har vi registrert flere prominente. Men også på bibliotekfeltet er det bekymring.
Mange bibliotek, bibliotekarer og bibliotekorganisasjoner i USA har i noen år nå markert åpent at de solidariserer seg med ofre for den økende sosiale og økonomiske ulikheten, for eksempel med hjemløse, og med ofre for naturkatastrofer (typisk orkanen Katrina, 2005) og større sosiale uroligheter (typisk Ferguson, 2014).
Når det nye politiske regimet innsettes om noen dager, vil bibliotekmiljøet også forberede seg på dette. Den nasjonale bibliotekforeninga, ALA, holder i neste uke møter der de diskuterer hva som kan gjøres.
Dette skjer likevel først etter påtrykk fra mange menige medlemmer, etter at ALAs såkalte “DC-kontor”, som har hovedansvar for lobbying til de føderale myndighetene, straks etter valget gikk ut med en høflig hilsen til Trump & Co. om at de håpa på godt samarbeid de neste fire åra. Denne uttalelsen har foreninga nå trukket tilbake.
Allerede blir kurs holdt i samarbeid med aktivister og organisasjoner for demokrati og sosial og økonomisk utjamning. Og New York Public Library har gjort det klart at det i framtida skal bli vanskeligere for myndigheter å få utlevert lånerdata, brukerlogger og liknende.
Videre har det vakt internasjonal oppsikt at det private Archive.org, også kjent som Internet Archive og Wayback Machine, nå gjør en kopi av hele basen – i Kanada. Den Californiabaserte institusjonen begrunner det sjølsagt med faren for jordskjelv, men også med Trump: “On November 9th in America, we woke up to a new administration promising radical change. It was a firm reminder that institutions like ours, built for the long-term, need to design for change”.
For fire dager siden lanserte samme institusjon et eget Trump-arkiv, med blant annet 520 timer tv-materiale, helt siden 2009 og fram til i dag, inklusive valgkampens mange “gullkorn”. De har også lagt ut et regneark med lenker til fact checks utført av ulike organisasjoner som driver med sånt.
Det kan synes ironisk at et privat “bibliotek” som Archive.org gjør jobber som det offentlige bibliotekvesenet svært gjerne kunne ha gjort, men det hører til historia at det US-amerikanske nasjonalbiblioteket er identisk med Kongressbiblioteket og at dette tradisjonelt har vært svært lojalt overfor de statlige myndighetene. Det blir spennende å se om ting endres under den nye nasjonalbibliotekaren, Carla Hayden, som er kjent som svært radikal etter målestokken der borte. Konservative republikanere prøvde å stoppe Obamas utnevning av henne. Som leder av ALA gikk hun blant annet i spissen i kampen mot Patriotlova, som påla biblioteka å utlevere personsensitive data til FBI.