Uleselig avis er digitalisert!

Skjermbilde 2018-08-17 22.56.33

Mange har sikkert registrert at SVT i sommer sender flere av hundreårsjubilanten Ingemar Bergmans filmer. Tre stykker gjenstår når vi skriver 18. august (dessverre er SVT Play stengt for andre enn svenske IP-er).

I går gikk Tystnaden fra 1963. Om to søstre og den enes rundt ti år gamle sønn på svart-hvit (mest svart) reise i et fremmed, tilsynelatende europeisk land, men der ikke engang eldstesøstera, som er oversetter, forstår noen verdens ting av språket. For det ble rett og slett konstruert av Bergman for anledninga, ved hjelp av Scrabble-brikker lagt ut på måfå, har han fortalt.

På Filmhuset i Stockholm har de ei avis på dette «språket», som ble trykt til en scene i filmen. Nå har biblioteket der digitalisert den. Men har de OCR-lest den?! I maskinlesbar stand er den i alle fall ikke lagt på åpent nett.

Men på nett har svenske bibliotek et elektronisk filmtilbud som er overraskende godt, nå når biblioteksektoren stort sett ligger på kne for innholdsprodusentene og likevel oppnår lite eller ingenting:

Tjenesten Cineasterna har «1800 sevärda filmer från hela världen. För landets alla bibliotek och deras låntagare». Som man kan strømme hjemme og på eget håndholdt maskineri.

I Norge har vi noe liknende, nemlig Filmbib, men den rommer bare rundt 400 kortfilmer og dokumentarer. Det er likevel viktig, og antallet filmer øker smått om senn. Ordninga finansieres over innkjøpsordninga for film og er dermed gratis for biblioteka, i motsetning til den svenske, der bibliotek må stenge tjenesten når årets budsjett er brukt opp. Derfor er det ikke riktig at alle svenske bibliotek har tilbudet. Ganske mange har ikke tatt seg råd til det.

Hei, norsk bibliotekar: Har biblioteket ditt tydelig lenke til Filmbib, som for eksempel Sandefjord bibliotek? Og når gjorde du sist en låner oppmerksom på Filmbib? For filmene er ennå ikke søkbare i bibliotekkatalogene, noe vi nylig måtte konstatere.

– – – – –

PS 1: På lista biblioteknorge ble det i juni sagt at «du kan søke i innholdet i Filmbib uten å logge deg inn». Men vi har fått vite at det ikke stemmer for appene sin del. I alle fall ikke ennå.

PS 2: Noen spinner videre på «språket» i Tystnaden. Og kommenterer Bergman fra et nåtidig synspunkt. Spennende.

PS 3: Her på bloggen har vi utvida sørvisen med ei side der vi lister opp filmer vi har brukt som illustrasjoner. Som Tystnaden, som vi presenterer i denne bloggposten.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: