Arendalsveka: – Nei, nei og nei

Skjermbilde 2019-08-11 11.17.31

Men Arendal har eit godt og spennande bibliotek

Hovudoppslaget på kultursidene i Klassekampen laurdag: Lite kulturkamp i Arendal. Og blant undertitlane: «Bare 21 av 1200 arrangementer i Arendal er kulturdebatter … Kulturminister Trine Skei Grande ­stiller til Fortnite-duell. Ellers er det lite som står på spill for kulturfolk under Arendalsuka».

Ketil Raknes blir intervjua. Han er doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania og har forska på Arendalsveka og registrerer at talet på kultur­relaterte arrangement har falle med 25 prosent frå i fjor til år: «At mange kulturinstitusjoner holder seg unna Arendal i uke 33, er helt naturlig. … Dilemmaet for Arendals­uka er at så å si alle er på samme sted. Konkurransen om oppmerksomheten er veldig sterk, og nyhetstrakta er svært trang. Man må ha store ressurser for å vinne gjennom».

Men Norsk Bibliotekforening er likevel optimistar, med tre arrangement. Mens Nasjonalbiblioteket meiner det er irrelevant for dei:

«Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre svarer kort og konsist på spørsmål om Nasjonalbiblioteket har deltatt på Arendalsuka tidligere, om de deltar i år eller kan tenke seg å delta seinere:

– Nei, nei og nei, svarer Myhre, før han utdyper:

– Arendalsuka er primært en møteplass for journalister, konsulenter, rådgivere og andre som driver med maktutøvelse og påvirkning. Det ville vært en fallitterklæring dersom vi hadde brukt fellesskapets penger på å reise til Arendal for å profilere oss overfor politikere og beslutningstakere. Vår rolle i offentligheten er å formidle kulturarven og utvikle bibliotekene, og det gjør vi hver dag i hele landet hele året, til langt flere enn de som er samlet i Arendal.»

3 Comments to “Arendalsveka: – Nei, nei og nei”

  1. Jeg er enig med nasjonalbibliotekaren her. Arendalsveka er show og form over innhold. NB har ingenting der å gjøre. NB har etablerte kanaler og kommunikasjonslinjer mot beslutningstakere og maktapparat. Derimot har NBF en plass som påvirker og bruker muligheten til nettopp å synes og påvirke, selv om jeg nok synes ressursene brukt på Arendalsuka kanskje kan brukes bedre andre steder, men det er godt mulig jeg tar feil.

  2. Bibliotekarforbundet har tidligere deltatt på Arendalsuka. I år vurderte vi det slik at vi kan gjøre bedre bruk av ressursene våre på andre måter. NBF har en naturlig plass på Arendalsuka og representerer bibliotekfeltet på en veldig god måte.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: