– De kunne like gjerne byttet ut boka med et spaopphold

Skjermbilde 2019-09-22 14.49.00Dette seier kulturredaktør i Vårt Land, Arne Borge, til Klassekampen i går, 21.9.19. Det handlar om kampanjen «Hele Norge leser», eit av dei største tiltaka i Bokåret 2019.

Borge si innvending er at «Kampanjeinformasjonen vitner om bokbransjens svake selvtillit. Det ser ikke ut til at de tror på bøker. Når de skal forklare hvorfor folk bør lese, viser de til en liste med fordeler som stressreduksjon, konkurransefortrinn og økte sosiale ferdigheter. … Problemet er at de snakker næringslivets språk. De klarer ikke få fram hva som er unikt med lesing. De kunne like gjerne byttet ut boka med et spaopphold på The Well.» Han meiner også at «Estetikken på kampanjemateriellet er … ganske jalla.»

Andre er også kritiske, mens kampanjeleiinga forsvarer vinklinga med at … «det er helt bevisst å snakke med næringslivet.»

«Hele Norge leser» er ei felles satsing mellom Forleggarforeininga og Bokhandlarforeininga, men kritikken råkar også Nasjonalbiblioteket, i alle fall indirekte, då denne kampanjen har fått heile 1.250.000 kroner i støtte frå Nasjonalbiblioteket. Dette er nest størst av alle tildelingane. Blant folkebiblioteka har Deichman fått 1,5 millionar, og dei andre mykje mindre. Blant andre organisasjonar har forleggjarane og bokhandlarane fått meir enn både Foreningen !les og Leser søker bok.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: