Frå Illuminati til tørrfesk

Skjermbilde 2019-11-10 21.31.09

Sikringsbibliotek. Her frå Chetham-biblioteket i Manchester

Detaljane frå Dan Brown sin røvarroman «Engler og demoner» har gått i gløymeboka (sic!), men det var vel noko med eit besøk i Vatikanet sitt ekstremt hemmelege bibliotek som gjorde det muleg å redde Verda frå ein større eller mindre undergang.

Men vi hugser godt korleis Morgenbladets sjølvutnemnde «kvasi-forsker» Espen Grønlie hadde fått tilgang til biblioteket, «det som ikke bare for konspirasjonsteoretikere, men også for enkelte av oss mer moderate paranoikere, er det mest fascinerende stedet i verden». Og han skriv at «P.A. Munch, [var] i 1859 … en av de første ikke-katolikkene som fikk tilgang».

Då blir det ikkje fullt så oppsiktsvekkjande som NRK vil ha det til at ein italiensk fotograf og forfattar har fått sleppe inn («Du må være forsker, ambassadør eller en annen «viktig» person»). Men det ho var ute etter, og fekk sjå, var …

den autentiske dagboka til den venezianske handelsmannen Pietro Quierini om grunnstøytinga hans på Røst i Lofoten i 1432. Som førte til etablering av landets første eksportnæring, med tørrfisk, som framleis er levande. Næringa, ikkje fisken.

Og det er jo gøy. Og det skal bli bok av det. 

søknadsskjemaet for å sleppe inn i Det aller hemmelegaste ser ikkje vilkåra heilt urimelege ut, men du må blant anna opphalde deg der constantly i den tida du har søkt om, elles får du ikkje kome attende på tre månader …

Dei driv litt med digitalisering, men dei har i alt 85 hylle-kilometer, og noko fjernlånstilbod fann vi ikkje. 

2 Comments to “Frå Illuminati til tørrfesk”

  1. Artig å lese innlegget om Illuminato og tørrfisk, og at om P.A. Munchs besøk i Vatikanbiblioteket. Munch var vistnok sentral i få orden på arkivene i Vatikanet, men «min» nordmann», bibliotekar John Ansteinsson, var ein som fikk orden på katalogapparate og katalogisering som følge av sitt oppdrag der i årene 1928-30. Resultatet kom ut i 1931: « Biblioteca Apostolica Vaticana. Norme per il catalogi degli stampati», som ble brukt helt fram til 1992, da den ble avløst av en ny katalog URBS basert på AACR2. En av de virkelig interessante «amerikanerne» i norske bibliotekvesen han også! Den er mitt bidrag til Bokhistorie. Bibliotekhistorie, jubileumsantologien til NBBS. Det er meningen at du skal få ett eks, tror Tor Kr. Andersen skulle formidle det, men hvis ikke han gjør det, gi meg beskjed så år`ner vi det. Ellers så har jeg prøvd å kommentere noen av innleggene i Biblioteket tar saka, men har problemer, siden jeg ikke har noen netttstedadresse,men jeg følger med! Veldig nyttig arbeid du driver med her! Torbjørn hilser, vinerkelm fra beritn

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: