“Morgen i Jenin” – et tema for “debattbiblioteket”

morgen i jeninDet hovedsaklig USA-baserte nettverket Librarians and Archivists with Palestine (men også med en svensk bibliotekar i styret) lanserte i november en slags internasjonal lese- og debattbevegelse rundt romanen Morgen i Jenin av den palestinsk-amerikanske forfatteren Susan Abulhawa (på norsk i 2010 og p.t. opplag på 90 000). Et førtitall lesegrupper er i gang i forskjellige land, mange i privat regi, men også flere i regi av offentlige bibliotek. Blant annet deltar Internationella biblioteket ved Stockholms stadsbibliotek og filialen Garaget ved Malmö stadsbibliotek.

Morgen i Jenin sies å være den første engelskspråklige romanen om Israel-Palestina-konflikten. Handlinga går tilbake til krigen og fordrivelsen av 800 000 palestinere i 1948 og fram til 2002. Forfatteren tar klart stilling for palestinerne, men setter samtidig individuelle jøder i romanen “i et sympatisk lys” (les en god bibliotekpresentasjon av boka på det svenske Världsbibliotekets nettsted).

Blir dette for ensidig for det nye norske “debattbiblioteket”? Neppe ifølge blant annet Knut Olav Åmås, hvis han ble korrekt gjengitt av Ole David Østli i sistnevntes referat fra seminaret om den nye lovparagrafen under Finnmark Internasjonale Litteraturfestival 20. november: “Alle debatter trenger ikke være balanserte hver især, man kan slippe til en side om gangen, for eksempel som foredrag, samtaler eller intervjuer”.

One Trackback to ““Morgen i Jenin” – et tema for “debattbiblioteket””

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: