Forvandlinga av Internett

bis20171-omslagI det blodferske Bis nr. 1, 2017, har Tobias Carlsson en velskrevet og poengtert to-siders om hvor viktig biblioteket er – eller bør være – når nå Internettet er under radikal endring; det handler altså om at store grupper lar seg lokke inn i «filterbobler» – typisk de som bruker Facebook ikke bare til privat skravling og for å dekke nysgjerrigheta, men som hovedkanal til nyheter og informasjon om samfunnet. 

Tobias C. siterer blant annet kulturjournalisten Erik Fichtelius. Han er koordinator for den statlige svenske biblioteksstrategien (som skal fullføres i 2019) og skriver i et innlegg i Svenska Dagbladet 21. 9. 2016 at biblioteket har et ubrukt potensial når det gjelder å minske den digitale kløfta. Han foreslår en tre års biblioteksatsing med 25 millioner per år for blant annet å «Öka kompetensen hos den vuxna befolkningen med avseende på källkritisk granskning av ­medier, ägarstrukturer och globala sammanhang».

Tobias er likevel usikker på om Fichtelius her vil legge vekt på utfordringene med det «nye» Internettet» eller bare ha mer av det biblioteka alt har holdt på med i et par tiår.

Mange norske folkebibliotek er aktive med SeniorSurf, men ifølge «pensumlista» deres lærer deltakerne ingen verdens ting om de problematiske sidene ved Facebook, Google osv..  Har dere lokalt et bedre opplegg? Skriv om det i kommentarfeltet nedenfor!

Mindre aktuelt blir ikke dette når vi nå hører at Trump vil oppheve lovpålegget om nettnøytralitet. Den US-amerikanske bibliotekforeninga ALA og 170 andre sosiale organisasjoner protesterer mot dette.

Les også Mikael Bööks bloggposter om Facebook, Internett og biblioteket (del 1, 2, 3, 4)

I tilknytning til Bærum biblioteks nettguide skriver de lett tilgjengelige artikler om sånt som dette.

Har du ikke tidsskriftet Bis? – Nordens eneste erklært radikale bibliotektidsskrift!

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: