Bibliotek-USA er i endring

occupy telt

Bibliotek under Occupy-aksjonen i 2011.

Det har det vært ei stund, men særlig etter presidentvalget har det tatt av. Et av flere bevis på det er at det tradisjonsrike fagfellevurderte tidsskriftet Library Quarterly (etablert 1931) kommer med et nummer der temaet er “Aftermath: Libraries, Democracy, and the 2016 Presidential Election” og med artikler av solide forskere o.a. (det er dyre greier, men vi har fått oss et e-eks fra utgiveren og skal skrive om det etter hvert).

Bloggeren reiser onsdag til ALA Annual i Chicago, som vel er klodens største årvisse bibliotekarrangement (25 tusen deltakere). Men i år kan det i tillegg altså bli noe av det mest bibliotekpolitisk spennende.

Det vil bli tvittra underveis på https://twitter.com/frilanders, og i det større formatet kommer det blant annet et intervju med veteranen Michael Gorman om situasjonen i USA i BiS – Bibliotek i Samhälle. Gormans mest kjente bedrift er vel å ha ført AACR2 i pennen, men han er samtidig en skarp bibliotekideolog.

Undertegna skal også opp på podiet denne gangen, med et foredrag med tittelen Public Libraries Improving Public Participation and Democracy under et arrangement i regi av IRRT – International Relations Round Table. Her vil jeg blant annet også skryte av biblioteka på Lillehammer, i Alta og på Gran! Vent og se; det blir visst lagt ut.

Når dét er sagt, så går det også en stor takk til alle som sponsa denne turen med i alt ni tusen to hundre kroner (!) via folkefinansieringsnettstedet Spleis.no. De sju som ga mest, og som ikke var anonyme, får etter hvert hvert sitt bibliotekrelevante fotografi utført av fotokunstneren Magnus Bjerk. Etter ferien en gang.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: