Solberg og Skei Grande er for lesing

hansenVi følger opp forrige ukes oversikt over bibliotekdebatt i valgkampen og fikk denne uka 63 treff i A-tekst på søket [bibliotek* + valg*]. Ikke overraskende dreier det seg mest om bibliotek som er valgdebattarenaer og stemmelokaler. I ei mye trykt NTB-melding blir vi opplyst om høytlesing i Stjørdal bibliotek om den venneløse herr Hansen som får en elefant i hagen, utført av – vennene – Erna og Trine.

Vi endte opp med fire nye forekomster i uka som gikk av noe som kan kalles bibliotekdebatt i riks- og regionavisene:

I tillegg til modige NBF Buskerud, som i en kronikk betimelig (syns vi) ser begynnelsen på bibliotekets dødsspiral, fant vi i Aftenposten 5.9. at SVs Bård Vegar Solhjell får presisert bibliotekløftet sitt: «Vi vil ha en øremerket opptrapping til folkebibliotekene på 200 millioner ekstra hvert år, tilsammen én milliard. Det er mye penger, men en viktig prioritering. Fordi vi vil være realistiske, er det en opptrapping».

I Dagsavisen samme dag har representanter for Norsk Bibliotekforening, Foreningen !les, Leser søker bok og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere et leserinnlegg om Hvorfor er lesing viktig? (i elektronisk utgave har teksten av en eller annen grunn bare to forfattere).

I Aftenposten 30.8. nevner kulturpolitisk talskvinne for Rødt (som kom relativt dårlig ut av det hos oss sist) at «Bibliotekene er et sted du kan komme til om du ikke har tilgang til nett, men de kunne hatt godt av et utvidet tilbud gjennom lengre åpningstider og omreisende virksomhet«. Det siste gir litt nostalgiske assosiasjoner, men pytt.

I valgkampinnspurten vil det helt sikkert ikke komme bibliotekinnspill, så vi gir oss nå. Vi får støtte oss på Støres kulturelle spaserstokk så godt vi kan.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: