Bokbransjen 2017 = Børs!

Et eksempel:

10. september døde Hans “Hasse” Alfredson, et multikunstnerisk ikon i Sverige siden 1950-tallet; både som komiker, skuespiller, dramatiker, radio-, tv- og filmskaper og forfatter av viktig skjønnlitteratur innen flere sjangre. Tre dager seinere var vi i Stockholm og fant på å besøke bokhandlere og bibliotek for å se hvordan bøkene hans blir solgt og lest. Det blir de ikke:

I Akademibokhandelns store avdeling på Sergels torg hadde de ingen av titlene, men trodde sikkert de ville trykkes opp “innom kort”.

Når de har vært lenge ute av salg har samtidig byens bibliotek slitt ut det aller meste. En av hans aller viktigste og originale romaner, “Tiden är ingenting”, fins det i dag til sammen bare 3 eksemplarer av; to i hovedbiblioteket og ett i én av de 39 filialene.

Vi ser på forlagets hjemmeside at 3 eller muligens 5 av i alt 23 opplista bøker, skal være i handelen i papirform. 19 fins som e-bøker.

Biblioteket i Stockholm har 17 av disse. I alt var han forfatter/medforfatter av 35 titler eller 73 utgivelser, medregna ulike utgaver og format.

Det skal innrømmes at Hans Alfredson ikke har gitt ut noe nytt på tolv år. Men førstesidene og nekrologene den siste uka skulle ikke tyde på at han er kommersielt uinteressant. Det er bare så mye annet som er mye mer kommersielt interessant:

Skjermbilde 2017-09-15 18.12.38

Her må bøker av ham presses inn om få dager (Akademibokhandeln på Sergels torg 13.9.2017).

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: