Gratulerer!

marc bånd 1977

Bibliotekhistorie: Informatikkbiblioteket ved UiO har tatt vare på s.k. Marc-bånd fra British Library

En liten quiz på nyåret: Hva har disse felles: Sykkelen, Natur og ungdom, sykepleierne, forsikringsbransjen, Statens lærerkurs, Norsk Antikvarbokhandlerforening, Mattilsynet, rederinæringa, tekstilkunstnerne, tidsskriftet Journalisten og hoppsporten?

Svar: I løpet av 2017 har de fått realisert sin norgeshistorie mellom to permer. Noe vi gratulerer med på det hjerteligste. Disse og flere organisasjoner, virksomheter og yrkesgrupper har fått fullført sine, sikkert lenge etterlengta, historieverk.

Inklusive dette lille utvalget viser søket “Norge Historie” på Oria.no 368 treff i 2017. Blant disse mange bøker om bare brokker av de respektive historiske forløpa, og sikkert mange uten snev av vitenskapelige verken kvaliteter eller ambisjoner. Men likevel.

Når dette er nevnt, er det ikke urimelig å minne om at den norske samla bibliotekhistoria fortsatt glimrer med sitt fravær. Norsk Bibliotekforening hadde noe på gang med tanke på realisering i jubileumsåret 2013, men det var ikke mulig å reise penger til hovedprosjektet – sjølve skrivinga.

Det som likevel fins, og der alle kan legge igjen bibliotekhistoriske tekster, bilder osv, er den bibliotekhistoriske delen av lokalhistoriewiki.no. Denne er en fortsetning av wikien NBF i sin tid oppretta som en ressurs for det påtenkte bokverket.

7 Responses to “Gratulerer!”

 1. «1977» må her ikke oppfattes som årstall. Båndet er et ukebånd fra British Library som inneholder drøye 2200 MARC-poster. Sannsynligvis fra første halvdel av 1980-tallet.

  • Sannsynligvis, Knut? For dere har ikke lenger utstyr til å lese innholdet på teipene? 😉

   • Jeg beskrev båndet slik i 2005:

    Bånd med leveranse av bibliografiske referanser fra British Library til Universitetsbiblioteket på 1980-tallet.

    UBO mottok slike data ukentlig også fra Library of Congress. Dataene ble brukt for å spare katalogiseringsarbeid i biblioteket.

    Båndet er 9-spors med 800 BPI (bytes pr inch) og med en lengde på 600 fot. Teoretisk skulle det da kunne lagre 5,7 MB.

    I praksis noe mindre fordi dataene måtte deles opp i passende lesestørrelser (f.eks 2048 tegn) og mellom hver del var det et Inter-record-gap på en halv tomme.

    Dette båndet er på langt nær fylt opp, det inneholder 2 264 bibliografiske referanser med en gjennomsnittsstørrelse på 800 tegn (dvs ca 1,7 MB). De logiske postene er lagret gjennomløpende i de fysiske delene (blokkene).

 2. PS. Det er en stund siden vi hadde båndlesere. Kanskje NB har utstyr i Mo i Rana?

 3. Dette bør med i den nevnte bibliotekhistoriske wikien!

 4. “1977” må her ikke oppfattes som årstall. Båndet er et ukebånd fra British Library som inneholder drøye 2200 MARC-poster. Sannsynligvis fra første halvdel av 1980-tallet.

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: