Privatisering splitter bibliotekmiljøet i Sverige

Mens vi fortsatt venter på hva den nye regjeringa av H+FrP+V mener med “nye modeller for drift av bibliotek”,  ser vi på hva noen “nye modeller” har ført til i Sverige. Der har høyrepartia ei lang historie med konkurranseutsetting og privatisering, riktignok med svært blanda resultater. Nå går de også “foran” når det gjelder å sette ut bibliotekdrift til private. To av landets bibliotekorganisasjoner, Svensk biblioteksförening og Bibliotek i samhälle (bis), har forskjellig syn på dette:

I 2006 overlot Nacka kommune en av bibliotekfilialene sine, Dieselverkstaden, til et selskap som består og ledes av de ansatte. Det nye nå er at det store firmaet Axiell starter med bibliotekdrift på vegne av kommuner. Axiell har tradisjon på å levere datasystemer til bibliotek og har i det siste sikra seg praktisk talt monopol på salg (egentlig utleie) av e-bøker og e-lydbøker til folkebiblioteka, gjennom oppkjøpet av pionerbedriften Elib.

Det svenske nettstedet Boktugg hadde i juni et ensidig oppslag der de bare intervjuer lederen av Dieselverkstaden og en representant for interesseorganisasjonen Svensk biblioteksförening. Bibliotek i samhälle, en organisasjon med devisen “Bibliotekdebatt från vänster”, kritiserer Svensk biblioteksförening for at de ikke har tatt klar stilling mot privatisering. På nettstedet sitt samler de lenker til denne debatten.

Se også en artikkel i norske Bibliotekaren fra juni 2017.

Her på bloggen har vi en egen tag der vi samler oppslag om bibliotekprivatisering.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: