Falske nyheter på svensk, via Bergen

naken klintberg 2

Klikk og se et av Werners eksempler

Fint torsdagsvær. Bloggeren går nå ut en tur med Bergen offentlige biblioteks ferske podcast på øret, med «den svenske journalisten og forfatteren Jack Werner om kildekritikk, [og] hvorfor han misliker begrepet «fake news» og hva vandrehistoriene og kommentarfeltene på sosiale medier kan si oss.»

Tilbake fra tur: Dette var svært underholdende. Vi får grelle eksempler på hvordan vandrehistorier og rykter kan skapes på for eksempel Facebook og til og med kan ende opp i pressa. Mange er for gode til å være sanne, men når redaksjonene øyner hundretusenvis av klikk og tilsvarende annonseinntekter, forsvinner kildekritikken som dogg for sola. Men foredraget er egentlig ikke så bibliotekrelevant:

For hvor ofte får biblioteket spørsmål om saker fra Facebook og tabloidene? Og hvor mye satser i det hele tatt biblioteka på formidling av nyheter? Og stiller egentlig folk spørsmål på folkebiblioteket i dag?

Vi noterte oss at «falske nyheter» er et upresist og dermed ubrukelig begrep, fordi det dekker så mye forskjellig. Vi bør heller bruke orda vi brukte før; propaganda, løgner, misforståelser, slurv, tilsløringer osv. Likevel ga vi denne bloggposten taggen «Falske nyheter».

– – –

For øvrig må dette være tidenes beste svenske (om ikke internasjonale!) harselas med faktatilsløringer (ukjent med det som – faktisk – hendte i Harrisburg?)

One Comment to “Falske nyheter på svensk, via Bergen”

  1. For oss som arbeider med kildekritikk i videregående skole er denne podcasten veldig relevant. I de neste ukene skal jeg ha undervisning for alle Vg1 klassene sammen med en historielærer der elementer av dette inngår. Jeg vil dele podcasten med alle lærerne på skolen ettersom det angår alle fag på alle trinn, Jeg deler den også i facebookgruppa for skolebibliotekarer i ungdomsskolen og videregående skole. Vi trenger denne kompetansen for å inngå i pedagogisk samarbeid på skolene. Takk for tipset.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: