Over for overdagspenger?

aukrust

Tidenes mest originale erstatning for ikke innleverte bøker har nok Kjell Aukrust stått for (klikk bildet). Foto: Rigmor Dahl Delphin.

Ifølge det viktige nettstedet Slate 6. februar har flere stater i USA nå avskaffa overdagspenger, med andre ord straff for for sein innlevering av bøker. Bibliotekstyret i Columbus, Ohio, hadde for det første erfart at de typisk små bøtene ikke førte til raskere retur av bøkene og for det andre at bøter betyr å motarbeide sjølve eksistensgrunnlaget for biblioteket.

Norske bibliotek som har kutta ut overdagspenger, eller vurderer det, oppfordres til å skrive om sine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

 

2 Comments to “Over for overdagspenger?”

  1. Solund bibliotek har meir eller mindre kutta ut overdagspengar. Mest fordi det blei veldig urettferdig. Dei samvittigheitsfulle betalte mens andre fant metoder for å sleppe. Som å levere i innleveringskassen utafor eller ha «gløymt» å ta med seg penger hvis dei leverte i skranken. Dei som ville sleppe å betale er fullt klar over at biblioteket ikkje har kapasitet til å fakturere. Sist vi prøvde var det ingen som betalte (heller ikkje erstatningskrav for tapt materiale) og å gå til inkasso har vi i allefall ikkje små bibliotek mogelegheit til.

    • Røynslene frå Solund kjem delvis i tillegg til det eg refererte til. Noreg har mange små – og større – bibliotek som burde lese og tenkje over dette. Kva er vinninga og spinninga når det gjeld slike bibliotekstraffer?

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: