Trusler mot svenske bibliotek fra ytre høyre

svt hot mot bibliotekI Norge hadde vi for tre år siden tilløp til drama i Kristiansand og Stavanger, der biblioteklederne ble satt litt på prøve av henholdsvis en liten gruppering med innvandringsskeptikere og en, når det kom til stykket, ganske tafatt “borgerverner”. Men i Sverige er situasjonen alvorligere. I en paneldebatt nylig dreide det seg om hvordan høyreekstremister truer lokale bibliotek når de velger å ikke kjøpe inn visse bøker og aviser som målbærer ulike grader av innvandringsfiendtlighet og antidemokratiske holdninger.

En viktig årsak til forskjellene på tvers av Kjølen er at den svenske extremhögern for tida står sterkere og er mye synligere enn hos oss. Men situasjonen i Norge kan raskt nærme seg den svenske, så det kan være nyttig å sette seg inn i problemene. Videoopptaket fra paneldebatten er en grei innføring.

Vi får også høre hvorfor en antirasistisk stiftelse, representert i panelet, trekker seg fra den tilstundende Bok-og-bibliotek-messa i Gøteborg, fordi ei ekstrem ytre høyre-avis er blitt tildelt stand der for andre år på rad. I motsetning til et forlag for lettlestbøker, som vil fortsette å delta for å nettopp å kunne være der med motargumenter. En begrunnelse som har mye til felles med hvorfor Svensk bibliotekförening deltar, men i motsetning til foreninga Bibliotek i samhälle (de var ikke i panelet).

Det forberedes nå ei alternativ messe i samme by.

 

 

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: