Axiell meg her og der

privat psI disse dager strøymer det på oss, også i Norge, så vi knapt kan anda, dette Axiell, denne svenske importøren av tyske biblioteksystem på 1990-tallet, som nå har hatt verdenslansering i Drammen av Quria, intet mindre enn “neste generasjons biblioteksystem”, ifølge dem sjøl.

Og som på Bokmässan i Göteborg denne helga lanserte sin egen app for bibliotekets e-lydbøker. Et område der de i Sverige allerede er de facto monopol-leverandør når det gjelder innhold. Det samme gjelder e-bøker. Noe blant annet Jesper Klein problematiserer i den blodferske svenske bibliotekstrategiens omverdensanalyse (s. 171 ff). Dette er situasjonen etter at Axiell, på IT-giganters vis, kjøpte opp firmaet Elib, som har stelt med e-bøker til svenske bibliotek i mer enn et tiår. Axiell er også ledende leverandører av utstyr for meråpne bibliotek. Eller ubetjente bibliotek, blant uvenner.

Og som om ikke det var nok …

… har nå Axiell vunnet anbudsrunden for drift av tre av i alt seks bibliotek i forstadskommunen Nacka ved Stockholm (ja, det er de med Dieselverkstaden, herostratisk berømt for tidenes sleipeste haussing av utlånsstatistikk). Dermed drives ingen bibliotek i denne kommunen av kommunen sjøl. Og dette trass i at “Nacka kommuns egen utvärdering [visar] inga positiva effekter av att ha biblioteken på upphandling”, ifølge Tobias Willstedt på bis-bloggen i går.

Vi er særlig spent på framtida til det prisbelønte, unikt flerkulturelle og grasrotfesta biblioteket i Fisksätra, som vi i 2010 besøkte for Bibliotekforum.

På SVT nylig sa lederen av kulturutvalget i Nacka seg lei for at ikke flere høyrestyrte kommuner har tatt mønster av deres private bibliotekdrift. Men med Axiell som pådriver og innehaver av risikokapital, øker nok sjansene.

 

 

 

 

3 Trackbacks to “Axiell meg her og der”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: