Axiell meg her og der

privat psI disse dager strøymer det på oss, også i Norge, så vi knapt kan anda, dette Axiell, denne svenske importøren av tyske biblioteksystem på 1990-tallet, som nå har hatt verdenslansering i Drammen av Quria, intet mindre enn «neste generasjons biblioteksystem», ifølge dem sjøl.

Og som på Bokmässan i Göteborg denne helga lanserte sin egen app for bibliotekets e-lydbøker. Et område der de i Sverige allerede er de facto monopol-leverandør når det gjelder innhold. Det samme gjelder e-bøker. Noe blant annet Jesper Klein problematiserer i den blodferske svenske bibliotekstrategiens omverdensanalyse (s. 171 ff). Dette er situasjonen etter at Axiell, på IT-giganters vis, kjøpte opp firmaet Elib, som har stelt med e-bøker til svenske bibliotek i mer enn et tiår. Axiell er også ledende leverandører av utstyr for meråpne bibliotek. Eller ubetjente bibliotek, blant uvenner.

Og som om ikke det var nok …

… har nå Axiell vunnet anbudsrunden for drift av tre av i alt seks bibliotek i forstadskommunen Nacka ved Stockholm (ja, det er de med Dieselverkstaden, herostratisk berømt for tidenes sleipeste haussing av utlånsstatistikk). Dermed drives ingen bibliotek i denne kommunen av kommunen sjøl. Og dette trass i at «Nacka kommuns egen utvärdering [visar] inga positiva effekter av att ha biblioteken på upphandling», ifølge Tobias Willstedt på bis-bloggen i går.

Vi er særlig spent på framtida til det prisbelønte, unikt flerkulturelle og grasrotfesta biblioteket i Fisksätra, som vi i 2010 besøkte for Bibliotekforum.

På SVT nylig sa lederen av kulturutvalget i Nacka seg lei for at ikke flere høyrestyrte kommuner har tatt mønster av deres private bibliotekdrift. Men med Axiell som pådriver og innehaver av risikokapital, øker nok sjansene.

 

 

 

 

One Trackback to “Axiell meg her og der”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: