Jeløya 2018: Blir kulturpolitikken kunstpolitikk?

jeløya vinter

Vinter på Jeløya

I disse dager opplever Jeløya i Moss stor trafikk av delegasjoner og lobbyister fra interesseorganisasjoner og andre verdig trengende. Og for en gangs skyld i slike regjeringsforhandlinger er kultur et synlig tema. Mye takket være Venstre og Trine Skei Grande, som ifølge seg sjøl og flere kommentatorer er en sterk kandidat til å overta kulturdepartementet. Om det blir enighet, og det ser det ut til å bli.

> Nytt kl. 17 i ettermiddag: Skei Grande & co. har likevel tenkt på bibliotek da de skreiv regjeringserklæring: Men sannsynligvis tenkt feil. De vil ha “nye modeller for drift av bibliotek”. Dette lukter konkurranseutsetting etter svensk modell.

Nytt 7. februar: Abid Raja (V) forsikrer at den nye regjeringa ikke mente finansielle modeller da de i «Jeløy-erklæringa» gikk inn for «nye modeller for drift av bibliotek». De mente sånt som «prosjektene på Tøyen og Furuset»

I norske aviser (i Retriever) teller vi 29 oppslag når vi søker på kultur + Venstre + Grande. Men når vi tilføyer “bibliotek”, får vi bare ett. Og ser vi for eksempel på to større oppslag i Klassekampen i uka som gikk, er både avisa og politikerne som blir intervjua mest opptatt av vilkåra for kunstnergrupper. Momsfritak for e-bøker ville vært bibliotekvennlig, hvis det ikke var for at forlaga helst ikke vil selge til bibliotek uansett.

Den ene artikkelen der bibliotek er nevnt, er i Dagsavisen 4. januar, under tittelen “Kulturkuttreverseringsministeren“. Ingen andre har funnet grunn til å nevne Venstre som ett av bibliotekmilliard-partia.

12. januar har Klassekampen intervjua kulturforsker Per Mangset, men på konkret spørsmål tror ikke han at Venstre vil bidra til dramatiske endringer i kulturpolitikken:

“– Har Venstre et ufortjent rykte som kulturparti?

– Venstres kultursosiale basis, med velgere fra middelklassen, gjør at de er lydhøre for liberale kulturelle verdier. Men ut fra det jeg har sett, har de ikke markert seg noe voldsomt utover det å reversere kuttene i kulturbudsjettet de siste årene”.

2 Trackbacks to “Jeløya 2018: Blir kulturpolitikken kunstpolitikk?”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: