Bibliotekbruk er ingen spøk!

lenin bibliotekDet er fredag, og vi finner fram igjen torsdagens Klassekampen. Det er hundre år siden Lenin, etter tsardømmets fall, returnerte med tog fra ti års eksil i Sveits, via Sverige og Finland, på langs. I åtte store artikler følger nå Mímir Kristjánsson i Lenins togspor.

Og kommer også inn på betydninga av biblioteket, jamfør knipset vårt fra torsdagens artikkel.

Det sveitsiske nasjonalbiblioteket har i sommer hatt utstilling om den vordende revolusjonslederens bibliotekbruk da han holdt til i Bern og Zürich (den tyskspråklige automat-underteksten på videoen deres forveksler riktignok Lenin med Lennon … ).

Her leser vi også at Lenin tok med seg vestens moderne bibliotekideer til den unge Sovjetunionen. Likevel er hans mest kjente uttalelser om bibliotek basert på ting han leste om US-amerikanske bibliotek. Etter hvert fjerna det sovjetiske bibliotekvesenet seg et stykke fra disse idealene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: