Litteraturformidling på sparebluss

slaktehus

Alt var ikke mye bedre under Vietnamkrigen heller. Slakten av Kurt Vonneguts «Slaktehus 5» i The New Yorker er blitt berømt.

Antallet kulturanmeldelser i norske aviser er mer enn halvert på ti år. Klassekampen i går har sammenlikna anmelderiet i VG, Dagbladet, Aftenposten, Dagsavisen og Klassekampen og forteller at «I VG har nedgangen vært på over 70 prosent. Også Aftenposten og Dagbladet har kuttet mer enn 50 prosent». Disse avisene hadde «en anmeldelse på trykk hver eneste septemberdag i 2007. Leserne kunne altså regne med å få servert en anmeldelse innenfor kulturfeltet til morgenkaffen hver dag. I 2017 er ikke kritikken en del av den daglige stoffmiksen i avisene. Mange dager står det ikke en anmeldelse på trykk i det hele tatt». Derimot øker antallet i Klassekampen og i Morgenbladet.

>> Nytt 14. nov.: Åsa Linderborg i Aftonbladet varsler i dag en liknede gjennomgang av svenske aviser. Og hun viser til Informations danske undersøkelse, der nedgangen er 34 prosent.

Burde ikke dette være interessant for folkebiblioteka? Noen bibliotek har litteraturblogger (tips gjerne om flere i kommentarfeltet nedenfor!) Og det fins gode «uavhengige» bokblogger. Men i bibliotekas webkataloger er det mest bare forlagas vaskesedler å spore. Derimot har danskene litteratursiden.dk. Kunne vi fått til noe liknende i Norge?

PS: Av et nytt oppslag i Klassekampen 14. nov. framgår det at tilbakegangen i antall bokanmeldelser ikke er så stor som på de fleste andre kunstområdene, men likevel fra ca. 190 pr. måned til ca. 130. Se grafikken på toppen av artikkelen.

5 Responses to “Litteraturformidling på sparebluss”

  1. Det er hele papirpressen, ikke bare litteraturanmeldelser i p-aviser, som dør i saaaaakte tempo.
    Bibliotekene kunne gjort en innsats ved å hjelpe til med å synliggjøre den nye offentligheten i form av de mange glimrende bokbloggene. For eksempel kunne et dataprogram hver natt gjort titusenvis av nettsøk med forfatternavn+boktittel som søkeord og lenket til bokblogganmeldelser på sitt litteratursøk og sine nettsider.

    • Glimrende forslag! Skal spre det videre, om ikke du gjør det sjøl, fx som svarinnlegg til mitt innlegg på biblioteknorge 14nov?

      • Teknisk er det forholdsvis enkelt å lage en litteraturbloggaggregator som daglig snapper opp ny omtale av bøker. Teknologier som Google-søk, Twitter og RSS gjør selve innhøstingsarbeidet automatisk. Så kunne det sikkert blitt høyere kvalitet på dataene om noen bibliotekarer sorterte anmeldelsene som tikket inn som gode nok til videreformidling og sorterte ut de mindre interessante (spam/ham). Så hovedutfordringen er hvor det er best å formidle bokomtalene slik at det når ut til flest interesserte. Hvis en slik litteraturomtaleinnhøster er basert på Twitter og automatiske Google-søk, vil ikke skille mellom omtaler som er postet i blogger, hjemmesider, nettaviser, åpne Facebook-sider eller andre sjangre. Hvis videoer strømmet fra arrangementer har god nok tekstbeskrivelse vil disse også kunne fanges opp. Ser for meg at en vil kunne fange opp mellom 10 og 100 brukbare litteraturomtalenettsider daglig. Men hva kan en bruke en slik kilde til, hvis den kommer som en datastrøm knyttet til forfatternavn, boktittel og dato?

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: