Litteraturen + Pressa = Usant

Skjermbilde 2019-06-07 11.55.13Ein litterær favoritt her i garden er 75-årsjubilerande Kjartan Fløgstad (som vi har vore innom i fleire ulike samanhengar). Vi saksar frå eit intervju i Klassekampen i dag (for abonnentar), der han kjem inn på dette med den synkande interessa for litteratur i norsk presse (også sånt har vore innom tidlegare):

«Hvordan har den litterære offentligheten forandret seg siden du debuterte?

– Når det gjelder litteraturens plass i massemediene, er nok den direkte betydningen blitt mindre. Da jeg debuterte, ble alle lyrikkdebutantene intervjuet i alle Oslo-avisene. I dag er vel noe sånt nesten utenkelig.

Men Fløgstad vil heller ikke svartmale situasjonen.

– Det virker samtidig som den levende litteraturen står langt sterkere i dag. Litterære foredrag og opplesninger trekker flere folk enn noen gang. Og det tror jeg skyldes at mange har et sterkt ønske om å oppleve noe skikkelig og ikke bare fjas.

– Så litteraturen er ikke blitt mindre viktig for folk?

– Nei, jeg tror ikke det. Det ytrer seg bare på ulikt vis.»

PS: Fløgstad sin påstand om lyrikkdebutantane og avisene på 60-talet kan se ut til å stemme. I alle fall gjev eit søk på lyrikkdebutant* i bokhylla.no 211 treff i 1962, mens vi frå og med 2015 til i dag berre finn 33.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: