Bibliotek i aller beste sendetid!

trekamp domarenDet er søndag kveld og vi sløver litt rundt i NRKs tv-arkiver på nett. Svart-hvite bilder flimrer forbi, og en gnålete melodi … og så begynner det å dirre ganske iltert i synapser vi sjelden holder i trim. Vi sitter der faktisk med et innslag fra en programserie fra rundt 1964, i beste sendetid, mange lørdagskvelder på rad, og der BIBLIOTEK i små og store byer i Norden spilte en vesentlig rolle!

Programserien het Trekamp, og programmet vi finner i sin helhet er fra lørdag 15. februar 1964. Her konkurrerer lag fra Haderslev i Danmark, Ystad i Sverige og Hamar i Norge om praktiske oppgaver, som å samle flest mulig sveivegrammofoner (tubaer og tubaspillere, husker bror min fra et annet program), men også ganske krevende kunnskapsspørsmål. Og da hadde deltakerne lov til å ringe biblioteka sine, som må ha hatt lørdagskveldsåpent, på et tidspunkt da forslag om meråpne bibliotek ville ført til eksklusjon fra Norsk Bibliotekforening. Og ringe gjorde de. Og svar fikk de.

Vi finner også en samtidig parodi i moroserien Kunden har alltid rett, og der navn, vignetter og til og med den norske programlederen, Gunnar Haarberg, blir resirkulert.

En overraskende u-leksikalsk artikkel fins på svensk Wikipedia,

 

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: