Finland på 90-tallet: Bibliotekløft imot alle odds

bjerk-finsk-test-pa%cc%8a-biblioteket-nr2-mini-print-size

Magnus Bjerk:: “Finsk test på bibliotekets tålevne #2”

Bloggerkollega Peter Alsbjer fra Örebro er frampå med en fersk film om finske folkebibliotek, som også inngikk i “programhelheten för Finlands 100-årsjubileum 2017” (finsk tale, men klikk på CC-knappen for svenske undertekster). Noe som sier mye om bibliotekets sterke posisjon der borte.

Den 28 minutter lange filmen er vakker, sympatisk og inspirerer til bibliotekbruk (rosende omtale av Deichmanske inngår også!), men er nok mest beregna på inhemska publiken. Derfor får vi bare en liten aning om det mest interessante sett utenfra, nemlig de suksessrike forsvarskampanjene for finske folkebibliotek på 1990-tallet – faktisk midt under den økonomiske krisa som ramma landet mye hardere enn vi har opplevd på flere generasjoner.

Når vi i Norge gang på gang krever statlige bibliotekløft, men hver gang blir avvist og får høre at vi må snakke med og stole på kommunepolitikerne, kan det finske eksempelet være til inspirasjon: 

Skjermbilde 2018-01-07 19.21.38For på tidlig 1990-tall ønska den finske regjeringa slutt på de gunstige statlige ordningene til biblioteka. Den nasjonale bibliotekforeninga starta da en kampanje der de oppsøkte alle politikerne i nasjonalforsamlinga! Ifølge en artikkel av Ilkka Mäkinen, som Liv Evju oversatte for Bibliotekforum nr. 3, 2011, ble foreningas delegasjon under et møte spurt av riksdagsrepresentantene: ”Stoler dere ikke på embetsmenn og folkevalgte i deres kommune?” – og gruppen svarte, lik et kor i en gresk tragedie: ”Nei, det gjør vi ikke”.

Se også boka Finnish Public Libraries in the 20th Century.

3 Trackbacks to “Finland på 90-tallet: Bibliotekløft imot alle odds”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: