Bli med å overvåke overvåkerne

Skjermbilde 2018-08-01 21.54.45FAIFE er for mange kjent som ei gruppe i IFLA som jobber med ytringsfrihet etc., faktisk siden seint 90-tall, og da med eget kontor i København (der bloggeren intervjua dem for Bok og bibliotek). Kontoret er for lengst historie, og den nye bloggen deres tyder ikke på all verdens aktivitet. Men plutselig dukker det opp på postlista deres (der hvem som helst kan melde seg på), en innbydelse fra Florida International University til å delta i global kartlegging av sensur, brudd på intellektuelle rettigheter, politisk overvåking, filter på Internett osv.

 > > Se også kommentarfeltet nedafor

Bokstavelig talt er dette kartlegging, for de legger løpende inn forekomstene på et verdenskart.  Klikk krysset i den gule sirkelen oppe til venstre for å se typene av overgrep som basen inneholder.

Ett eksempel er fra Spania i høst: 

da Katalonia holdt folkeavstemming om løsrivelse eller ikke. Da forbød myndighetene bruk av .cat-domenet, noe som gjorde det vanskelig for velgerne å finne valglokalene, i mange tilfeller lokale bibliotek. Noen av disse ble også stengt. Det ble en stor demonstasjon ved politiets hovedkvarter i Barcelona, også kjent som Francos gamle torturkammer. Som et ironisk svar på de stengte biblioteka ropte demonstrantene at «denne bygningen skal bli bibliotek».

Initiativtakerne ved universitetsbiblioteket er ute etter institusjoner og organisasjoner som kan ta lokalt eller nasjonalt ansvar, men mottar også rapporter direkte fra enkeltpersoner. Innrapportering skjer via nettskjemaer. Interesserte kan ta kontakt på informUsmail@gmail.com.

2 Comments to “Bli med å overvåke overvåkerne”

  1. En hoppets gnista, från Florida? «Good librarians are natural intelligence operatives. They possess all of the skills and characteristics required for that work: curiosity, wide-ranging knowledge, good memories, organization and analytical aptitude, and discretion.» (Marulyn Johnson)

  2. Citatet ovan ur Marilyn Johnsons bok «This Book Is Overdue. How Librarians and Cybrarians Can Save Us All» (2010). «Bra bibliotekarier är borna agenter. De äger alla färdigheter och egenskaper som behövs i underrättelsetjänsten: nyfikenhet, vida kunskaper, gott minne, fallenhet för organisation och analys samt försiktighet».

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: