Ute av tida, ute av fokus

Skjermbilde 2018-09-28 11.50.19

Dårlig fokus kan fortsatt være et problem i foto- og filmbransjen. Klikk og kikk

Hver fredag i Bergens Tidende finner vi (les: abonnentene) gamle fotografier fra byen, utvalgt av Morten Heiselberg, fotograf og seniorkonsulent ved UB Bergen. Her om dagen tok han oss fotografisk med tilbake til Bergen offentlige bibliotek for kanskje hundre år sida.

Her et utsnitt av fotoet, der kvinna sittende bak til venstre er sjølveste sjefsbibliotekar Valborg Platou, riktignok litt ute av fokus her, men hun sto for mye av forberedelsene til dagens hovedbibliotek. Og flere har ment hun burde fått mer av den æren for dette som tilkom Arne Kildal, seinere relativt herostratisk berømt som bibliotekkorporatismens far.

Men også på et annet bilde vi fant, i en interessant artikkel av Åse Kristine Tveit, er Valborg P. ute av fokus. Man kan undre … Men her heldigvis et skikkelig skarpt portrett. På alle måter.

PS 1: Frøken Platou hadde ingen etterkommere, men en bror av henne, var det vel, viser seg å ha vært inngifta i bloggerens familie, på morssida. Tolv ledd unna riktignok, men det er uten sidestykke det nærmeste vi kommer en familie med eget våpenskjold.

PS: I lys av EUs kommende opphavsrettsregime vil det vel fortsatt være lov å referere til en avisartikkel, spesielt så lenge vi, som her, ikke siterer direkte. Men hva med bildeutsnittet? Hva vil de si i Bergens Tidende, sjøl om bildet nok har falt i det fri? Og hva med lenka til artikkelen på Kulturtanken? De er sikkert vennligsinna mot en bibliotekblogger, har vi tenkt, men kanskje vil Lovens Bokstav trumfe Den Gode Vilje. Lenka bak fotoet, til en filmscene på YouTube, vil i framtida føre til en plakat om at filmen ikke lenger er tilgjengelig for europeiske seere.

One Trackback to “Ute av tida, ute av fokus”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: