«De gule vestene»: Antall branner og arrestanter holder ikke

Skjermbilde 2018-12-09 23.43.48Hvor mange har fått med seg at protestene i Paris og andre franske byer ikke bare handler om dieselprisene og bøller på bytur? Etter en god del søking har vi på bloggen Midt i fleisen funnet ei norsk oversetting av det som ifølge France Télévisions skal være de nye, offisielle krava fra «de gule vestene», 42 i tallet.

Dette er et høyaktuelt tema som – igjen – er dårlig dekka i norske medier, ut over dramatiske videoer og oppdatering av antall arresterte fra dag til dag. Og dypsindige funderinger om «hva tenker Macron nå?»

På Atekst finner vi bare Klassekampen der Bjørgulv Braanen lørdag 8. desember hadde en kommentar der han nevner denne kravlista, men slett ingen gjennomgang av hele «pakka» med 42 krav.

Le Monde diplomatique kommer jo med stoff, men bare en gang i måneden.

Bøker fins det foreløpig ikke, sjølsagt. Men mer urovekkende: De skandinaviske Wikipediaene har ennå ingen artikler, i motsetning til på 39 andre språk (hva skjer med Wikipedia?)

Vi har gjort et søk i Google Scholar på «gilets jaunes», og et par tidsskriftartikler finner vi faktisk, men også relativt ordinære

blogger, blant annet en klart nasjonalistisk en, som vi virkelig ikke hadde regna med å finne i GS (hva skjer med Google Scholar?)

I de danske bibliotekas nettjeneste Faktalink har de ennå ingen aktuell artikkel om dette og heller ingen underveis (sjekka 9.12.18). Det tror vi nok kommer, men ulempa er at de fulle artiklene krever abonnement.

Okei, vi har forstått at bibliotekarer ikke lenger får spørsmål fra elever, studenter eller andre om sånt. Folk mener de er sjølhjulpne med Google og tror de er godt orientert når de har skumma nettavisene og tv.

Men så kunne jo biblioteket sjøl ta initiativ og vise, med et sånt eksempel, hvor overflatiske hovedstrømsmediene er. Og at biblioteket fortsatt trengs. Kunne ikke bibliotek gått sammen og lagd et aktuelt, dynamisk nettsted og/eller nettutstilling og/eller nettplakat for hjemmesider og storskjermer?

Etter hvert kan det komme foredragsholdere om dette, og da har biblioteket noe folk kan forberede seg med.

PS: Vi kan eventuelt ta på oss jobben, mot et ringere honorar 🙂

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: