Nordisk tankekross

Såg i ei svensk avis i juli at ein av dei aller mest kjende og elska forfattarane i Finland, Claes Andersson, var død. I norske aviser berre nemnt i Klassekampen, av den finske spaltisten som skriv om eit eller anna stort og smått frå .fi ein gong i månaden, ikkje i Bokmagasinet. Medbloggar Mika gjekk god for han i ein e-post. I norske bibliotek finst 6 av titlane blant dei i alt 9 romanane og 27 diktsamlingane hans. «Hjärtats rum. Valda dikter 1962 – 2012» blei fjernlånt frå Norges arktiske universitetsbibliotek. Snart ledig no.

I Finland er Dag Solstad ein ikkje-forfattar. Medbloggaren er tipsa.

2 Comments to “Nordisk tankekross”

  1. Det stämmer nog inte riktigt att Dag Solstad inte existerar (som författare) i Finland. År 2014 utkom Ujous ja arvokkuus. (Genanse og verdighet) i en finsk översättning på förlaget Teos. Tidigare lär två andra av Solstads böcker ha översatts, däribland 25.septemberplassen. Jag har inte själv läst någon bok av Dag Solstad, men blev nyss intresserad efter att ha laddat ned en ( positiv) recension av Ujous ja arvokkuus från finska YLEs – Rundradions – webbplats.

  2. Av Claes Anderssons dikter har jag läst flera och några har jag också hört honom läsa upp. Som så många andra uppskattar jag mycket hans speciella ordkonst, underfundiga humor och berörande kärlekspoesi. Som romanförfattare har han knappast lyckats lika bra, men som jazzpianist var han synnerligen njutbar, jfr t ex här: https://youtu.be/dCryfwa_09s Till yrket var CA själsläkare och enligt vad jag hört av människor som han vårdat en bra sådan. Planerna på ett nytt centrumbibliotek i Helsingfors (nuvarande Oodi) anses ha tagit ett stort kliv framåt under CA:s år som kulturminister i Finlands regering (1995-1998).

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: