Fest på Hammersborg med overraskande deltaking

Skjermbilde 2019-11-26 12.56.09

Kva blir vitamintilbodet i Bjørvika? NB: Bloggen har ikkje opna for annonsar

Deichman har all grunn til å feire seg sjølv fredag 29. november med «den siste litterære festen på Deichman Hovedbiblioteket». Ikkje minst også fordi dei har fått med seg Jan Erik Vold og Tove Nilsen, to forfattarar og Oslo-patriotar som våren og sommaren 1992 brukte ganske mange riksavisspaltemeter til saman for å stoppe planane om eit nytt hovudbibliotek!

Apropos nytt-hovudbibliotek-debatten i 1992: I Bok og bibliotek nr. 3 det året opna redaktør Jan Olav Gatland dei ganske statlegbyråkratiske spaltane (slik det var den gongen) for den til då mest fargerike dekninga av ein bibliotekkontrovers i dette tidsskriftet. Med dåverande …
bibliotekstudent Bjørnulf Aasen sin saftige tre siders total slakt av poetokratiets dominans i starten på denne debatten, men som, etter kvart, endte med eit uslåeleg motinnlegg frå biblioteksjef Liv Sæteren i form av ein Dagblad-kronikk. Og med påfølgjande skråsikre fråsegner frå Den norske forfatterforeing (nei til nytt!) og Norsk Bibliotekforening (ja!). Likevel blei det ikkje bibliotek i Galleri Oslo. Det kunne ha blitt skikkeleg bra.

 

3 Comments to “Fest på Hammersborg med overraskande deltaking”

  1. Nei, Anders
    Galleriet hadde ikke blitt flott nytt DB, derimot kunne arealene der Akershus fylkeskommune holder til, + + kanskje vært noe. Det var det aldri snakk om. Var på befaring – en «lang marsj», sammen med en av saksbehandlerne i Rådhuset. Hovedutfordringen var likevel at det ikke var noen politisk vilje i Rådhuset (les Rune G og Gro B), til å satse på nytt bibliotek, uansett andre gode, mulige alternativ……

  2. Jo, det er langt å gå, men det var vel det meste på eitt plan. Det er verkeleg langt å gå i andre store bibliotek også, type Dokk1 i Århus. I Galleri Oslo kunne det blitt ulike typar areal, også fleire intime. I Dokk1 er det ikkje mykje intimt.

    • Beklager, det var ikke meningen å være anonym, men altså , i perioden 1992-95, hadde jeg blant i annet oppdrag å vurdere ymse alternativ for nytt Hovedbibliotek for DB. Galleriets egnethet, med trapper og flere nivåer, blir vi nok ikke enige om, og det trenger vi ikke da ikke bli. Beliggenhet og atkomst var ikke optimal, for å si det forsiktig. Helt klart den gang som nå et bygg som egner seg for riving som kan frigi arealet til annet bruk, f.eks. et parkområde…..

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: