«- Venstres hus? – Ja, hahaha»

Venstres hus?

Tittelen har vi lånt frå eit juleintervju NTB har gjort med kunnskapsminister og Venstreleiar Guri Melby, blant anna publisert i dag i Nettavisen. Melby valde sjølv Nye Deichman i Oslo som åstad for intervjuet, for «Det sømmer seg for en kunnskapsminister å være omgitt av bøker. – Dessuten er biblioteket det viktigste lavterskeltilbudet vi har innen kultur».

Sjølvsagt. Men det er når journalisten så spør henne om «Det kunne egentlig hett Venstres hus?» at denne latteren kjem. I mangel av lyd og levande bilete frå denne seansen skal vi ikkje seie skråsikkert at latteren hennar kanskje var litt flau eller til og med sjølvironisk. Men også Melby har sikkert fått med seg korleis kulturministrane til partiet hennar har gått frå i 2013 å vere pådrivarar for historias første øyremerka «bibliotekmilliard» (les meir) til aktiv motstand mot dette i dag.

Ho har kanskje høyrt om korleis Trond Minken fem år seinare, ved å minne om milliarden som blei vekk, «fikk … kulturminister Trine Skei Grande til å grine under en bibliotekdebatt under Litteraturfestivalen på Lillehammer».

Og ho kjenner i alle fall til Vilde Sagstad Imeland sin saftige gonzo-reportasje i Morgenbladet 6. mars: «I hælene på Abid Raja». Journalisten hadde kjempa i fleire veker for å få eit større intervju med den nye kulturministeren i MB, ein av landets klart viktigaste kulturaviser. Til slutt blei ho lova femten minutt med han under opninga av ei utstilling på NB. Det blei berre 95 sekund, men alt kom til å handle om bibliotek(!). Vi tar sjansen på å sitere mykje av slutten på intervjuet:

«Du hadde jo en tekst om biblioteker som gikk viralt på morgenbladet.no, den ble lest av over 50 000. Og her står vi på et bibliotek, og det er syv år siden Venstre vedtok å bevilge en milliard for å styrke folkebibliotekene. Er det under din ledelse vi skal få se den milliarden?

– Altså, det er riktig at bibliotekene har hatt en stor plass i mitt hjerte, sier Raja.

– Jeg var jo her også som jusstudent, for det var en del bøker som ikke var tilgjengelig på juridisk fakultet, som var gamle og som jeg måtte oppsøke her. Så har jeg nå vært på jobb i fire uker. Og prøvd å sette meg inn i absolutt alle sider av kulturdepartementet. Så er det slik at det som har med penger å gjøre, det avgjør man på såkalte budsjettkonferanser. Men bibliotekene har hatt en viktig plass i mitt hjerte og kommer til å fortsette å ha det også. Takk skal du ha.

Så er han borte. Vi skrur av opptageren og ser at intervjuet har vart i ett minutt og 35 sekunder».

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: