Biblioteket, ikke Facebook, må bli Internett (1)

fjesbookaAv Mikael Böök, Isnäs, Finland

Jag lyckades förlåta och slutade hata. Många ärr sitter kvar på min kropp och jag plågas fortfarande av svåra smärtor så gott som dagligen men mitt hjärta är renat. Napalmens makt är stor men tro, förlåtelse och kärlek är mycket mäktigare. Om var och en lärde sig leva med sann kärlek, hopp och förlåtelse skulle vi inte ha några krig. Ifall den där lilla flickan på bilden kunde leva så, fråga då dig själv: kan du?” (Phan Thi Kim Phuc)*

Facebook har nyligen försökt hindra några norska journalister från att dela det kända krigsfotot från år 1972 med de övriga vännerna av Facebook. ”Mandag kveld publiserer TVNorge-sjef Harald Strømme bildet på nytt. Her forteller han at han har delt bildet rundt 2.300 ganger, og at Facebook nå truer med å kaste ham ut. Men sjefen for Norges tredje største tv-selskap vil ikke føye seg og prøver igjen”, berättar norska Journalisten.

Handlar det om copyrights? Nej, orsaken sägs vara att den lilla flickan på bilden är naken.

”Dette er et politisk bilde. Det er helt absurd. Og så vet vi heller ikke om det er snakk om et system som er styrt av en algoritme eller manuelt”, påpekar mediakritikern Sven Egil Omdal.

Där sade Sven Egil Omdal ett sant ord och ställde samtidigt indirekt en intressant fråga om förlåtelsen. Vi kan lära oss att leva med en ”manuellt” redigerad Facebooks tabbar, men kan och bör vi också benåda ”algoritmer”?

Algoritmer kan inte hata, inte heller älska eller förlåta. Följaktligen kan de inte heller hatas, älskas eller förlåtas utom i form av besvärjelser.

”Så kan man si at strengt tatt og formelt velger vi alle sammen hvorvidt vi vil være med på Facebook eller ei. Det er ingen som tvinger oss til det. Men i realitetens verden er det enda større utfordringer ved å stå utenfor om du skal formidle eller holde deg orientert”, hävdar generalsekreterare Arne Jensen i Norsk Redaktørforening. Och detsamma anser förstås en massa andra tidningsmän överallt i ”realitetens värld”.

Därför går det också som det går med media. The users are the losers.

Men 1,5 miljarder Facebookanvändare kan väl inte ha fel?

Eller kan de?

Och borde tidningsmännen i så fall upplysa dem om att de har fel?

Ja, det tycker jag faktiskt att de borde ha gjort. Det är nästan oförlåtligt att de inte redan har gjort det.

* ”Forgiveness made me free from hatred. I still have many scars on my body and severe pain most days but my heart is cleansed. Napalm is very powerful, but faith, forgiveness, and love are much more powerful. We would not have war at all if everyone could learn how to live with true love, hope, and forgiveness. If that little girl in the picture can do it, ask yourself: Can you?”; Phan Thi Kim Phuc i National Public Radio 2008, citerad i New Statesman 1.4.2010 och i engelskspråkiga Wikipedias artikel om henne 27.8.2016.

4 Trackbacks to “Biblioteket, ikke Facebook, må bli Internett (1)”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: