Bibliotekautomatiserer vi oss til grunne?

automat-nrEn riktignok to år «gammel» rapport fra den svenske Stiftelsen för Strategisk Forskning handler om automatisering og teknologisk arbeidsledighet. Ikke overraskende oppsummeres det at yrker som krever «fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandling, förmåga att övertala, och omtanke om andra människor har lägst sannolikhet att ersättas».

Da burde vel bibliotekbransjen gå relativt klar? Men, nei. Vi har nedafor gjort et utdrag av en tabell i rapporten og utheva de to hovedgruppene av bibliotekansatte som figurerer der. Tabellen viser «Sannolikheten att yrken tas över av datorer under de kommande 20 åren».

Først 10 på «topp»:

fotomodeller m.fl. 98,0%
bokförings- och redovisningsassistenter 97,0%
maskinoperatörer, trävaruindustri 97,0%
biblioteksassistenter m.fl. 96,6%
kassapersonal m.fl. 95,3%
medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske 95,0%
övriga maskinoperatörer och montörer 94,8%
försäljare, detaljhandel; demonstratörer m.fl. 94,4%
torg- och marknadsförsäljare 94,0%
övrig kontorspersonal 94,0%

Så, et stykke lenger nede på lista:

ingenjörer och tekniker 56,4%
arkivarier, bibliotekarier m.fl. 50,4%
garvare, skinnberedare och skomakare 50,3%

Det innrømmes noen mulige feilskjær her, som for eksempel at fotomodellenes toppskår kan ha sammenheng med at de er veldig få.

Det er ikke nødvendigvis sånn at om tjue år er det 50/50 tjangs at bibliotekarer er blitt overflødige, og assistentene helt skråsikkert. Men vi skjønner tegninga.

Og så heller vi jo sjøl bensin på bålet:

Denne bloggeren har aldri vært noen maskinstormer (det er over tretti år siden han skreiv sin første aviskronikk om viktigheten av «EDB» i bibliotek). Men i det siste har han blitt betenkt. Som når de danske bibliotekmyndighetene i årets statistikkrapport (for 2015) nærmest skryter av at den ubetjente åpningstida nå utgjør «66 % af den samlede åbningstid» (side 38). De problematiserer det i alle fall ikke.

Under en tur i England nylig konstaterte vi at disse «åbne biblioteker» ofte kalles The Danish Model blant bibliotekaktivister i engelskspråklige land. Da i en ironisk tone.

I Coventry, på samme øy, har de tatt den helt ut og foreslår å erstatte filialer med onlinebestilling av bøker og henting i et høl i veggen. Noe de har lært av Amazon.

2 Responses to “Bibliotekautomatiserer vi oss til grunne?”

  1. Många bibliotekarier oroar sig säkert för vad biblioteksautomatiseringen gör med biblioteket. Men detta diskuteras alltför sällan. Bibliotekariens självkänsla är tydligen svag och hans yrkesstolthet uppenbarligen otillräcklig. Själv flyr han gärna ansvaret för bibliotekets och bibliotekarieyrkets framtid. När framtiden knackar på låtsas han följaktligen inte om att det är honom själv framtiden har kommit för att hämta.

    Utredningen från Stiftelsen för Strategisk forskning anno 2014 känns faktiskt gammalmodig redan år 2016 eftersom den utgår ifrån en framtid som redan tycks vara ett passerat stadium. Å andra sidan förefaller allt att fortsätta som tidigare. Då tänker jag på den hänsynslösa kampen om makten i samhället där korporationerna har skaffat sig ett överväldigande försprång.

    Biblioteket är mänsklighetens enda pålitliga minne, skrev Schopenhauer mitt i 1800-talet. Vid det här laget ser det snarare ut som att minnets pålitlighet står eller faller med Google Assistant.

    Svaret är således ja: vi bibliotekautomatiserer oss til grunne!

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: