Sunstein om ytringsfrihetens sosiale betingelser

Den US-amerikanske juristen, tidligere Obama-rådgiveren og mangslungne intellektuelle Cass Sunstein kom for få dager siden med ny bok: #Republic: Divided Democracy in the Age of Social Media. I Danmark var Rune Lykkeberg, redaktøren av Information, i går klar med en grundig, men også kritisk omtale av boka.

Sunstein slår fast at den gamle utopien er gått i oppfyllelse om å kunne «designe» sin egen nyhetsstrøm. Men du trenger ikke engang gjøre det sjøl: »Andre gør det for dig (og du har måske ingen anelse om, at de gør det). Du er nemlig både forbruger og produkt i det digitale univers.»

Ifølge Lykkeberg handler Sunsteins bok om «at vores valg som forbrugere af nyheder måske kan underminere vores samfund som borgere i et fællesskab, der skulle være oplyst. Forbrugerne og markedet kan ødelægge det for borgerne og demokratiet: »Den her bog er fundamentalt optaget af at se, hvordan ubegrænsede muligheder for forbrugerne kan underminere betingelserne for det system, som sikrer vores ytringsfrihed.«

Lykkeberg sjøl er ingen hvem som helst på demokratifeltet, jf boka Alle har ret, her anmeldt på danske biblioteks egen tjeneste Litteratursiden.dk.

Sunstein minner om «at ytringsfriheden har sociale betingelser, som ofte ignoreres». Noe blant annet R.D. Lankes utdyper i bloggposten som vi fikk oversette i forrige uke.

Sunstein er alltid interessant. Første gang jeg leste og siterte ham var for seksten år siden. Alt da advarte han om at nettnøytraliteten sto fare. Dette var lenge før Google og Facebook for alvor begynte å knytte til seg nettbrukerne og i neste omgang ønsker å praktisk talt gjerde dem inne på sine plattformer (jf Mikael Bööks serie om Facebook og biblioteket her på bloggen).

 

Den danske bibliotekforeningas direktør, Michel Steen-Hansen, har dronningrikets kanskje mest tankevekkende bibliotekblogg. Han kommenterer Sunstein og Lykkeberg fra et biblioteksynspunkt: «Her spiller kulturinstitutioner som folkebiblioteker en væsentlig rolle. Både som stedet hvor folk mødes på tværs af sociale skel og med mennesker man ikke kender. Det er en af grundideerne med folkebiblioteket, hvor rollen måske i disse år forstærked, når en del af folket polariserer sig væk fra de kendte folkeinstitutioner som folkekirke og folkeskole, for i stedet kun at indgå i fællesskaber med de der ligner en selv».

One Trackback to “Sunstein om ytringsfrihetens sosiale betingelser”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: