«… også de ytringer som oppleves som krenkende av andre…»

ganiserte ytringsfrihet porsgrunnKristiansand er blitt byen der vår tids motsetninger settes på spissen. Ikke før fikk de de første marsjerende nazistene på nakken på flere år, heldigvis med en virkelig overbevisende mot-demonstrasjon i etterkant. Så domineres avisa Fedrelandsvennen denne uka (solid betalingsgjenmurt) av oppslag, for ikke å si gratisreklame, for et arrangement lørdag der organisasjonen SIAN, Stopp islamiseringen av Norge, har funnet en pinsepastor som er villig til å stille i debatt med dem. Og med en av landets mest innvandringsskeptiske (ex-)rikspolitikere, Vidar Kleppe, som «uavhengig» ordstyrer.

Og det finner sted i Kristiansand folkebibliotek. – Men ikke med biblioteket som arrangør eller initiativtaker, forsikrer biblioteksjef Anne Kristin Undlien oss. – Det er SIAN som leier lokaler i biblioteket til dette formålet og som står for alt i tilknytning til arrangementet.

Hun viser til brevekslinga de hadde med Sivilombudsmannen i fjor, som kort fortalt mente at å nekte utleie av lokaler til møter som ikke er i strid med norsk lov, vil være brudd på biblioteklovas nye passus fra 2013 om «debattbiblioteket». Dette har hun akseptert og støtter. Hun støtter, ifølge sin private Facebookside i går, at «ulike stemmer i den offentlige debatt skal kunne bruke biblioteklokalene til å fremme sine ytringer, også de ytringer som oppleves som krenkende av andre», samtidig som hun presiserer at hun er sterkt kritisk til det SIAN står for.

Dette er hva hun skriver på Facebook:

Lørdag 9.9 kl 14 holder SIAN sitt arrangement, omtalt i saken under, på hovedbiblioteket i det nye arrangementsrommet.
Opplegget for møtet er ikke identisk med det SIAN søkte om opprinnelig – desember 2013 og høsten 2014. Vidar Kleppe skal være uavhengig ordstyrer. Jeg er spent på hvordan han ivaretar det vervet. Og det skal være to innledere med ulikt syn – pastor og forfatter Britt Margrethe Kvaran Elli og leder for SIAN Agder Arne Tumyr. Når de har holdt sine innlegg åpnes det opp for spørsmål fra salen.
Biblioteket har arrangementer i egen regi, vi samarbeider med mange om arrangementer og vi har eksterne aktører som har arrangementer i våre lokaler. SIAN er en slik ekstern aktør. Det de står for er jeg sterkt kritisk til. Det er imidlertid et svært viktig prinsipp at ulike stemmer i den offentlige debatt skal kunne bruke biblioteklokalene til å fremme sine ytringer, også de ytringer som oppleves som krenkende av andre. Det er dette prinsippet jeg har lagt avgjørende vekt på når SIAN til lørdag har sitt arrangement på Kristiansand folkebibliotek.
Årsaken til at arrangementet ikke har funnet sted høsten 2016 og våren 2017 er den store ombyggingen på Kristiansand folkebibliotek.

Stavanger SOS Rasisme skriver i et innlegg i Fedrelandsvennen i dag (igjen bare på papir og for abonnenter) blant annet at «Det er en stor hån til alle disse og til oss alle, at noen som bedriver en så grov rasisme og demonisering av medmennesker, skal få lov til å spre sin hatpropaganda på et offentlig bibliotek».

Presisering 9.9.: Bloggeren har privat fått spørsmål om vi støtter Kristiansands biblioteksjefs – og sivilombudsmannens – tolking av lovverket. Det gjør vi. For biblioteket bør ytringsfriheten holdes høyt. Grensa for hvem man ikke bør leie ut lokaler til bør gå ved organisasjoner som oppfordrer til vold og lovbrudd, typisk nazister.

2 Trackbacks to “«… også de ytringer som oppleves som krenkende av andre…»”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: