UK: 40% færre barnebibliotekarer

barnebøker skilt redigEn av øyrikets fremste bibliotekaktivister, bibliotekar Alan Wylie fra Nord-London, har nå endelig sprengt Twitter-ramma på 280 tegn og oppsummerer flere års kamp mot rasering av folkebiblioteket i en lengre artikkel på OpenDemocracyUK. Med lenker til diverse «gode» eksempler går han gjennom de ulike metodene som brukes av toryene og andre likegyldige politikere på alle politiske nivåer, fra utsetting av driften til private firmaer eller grupper av frivillige amatører blant bibliotekbrukerne, via omfattende automatisering og til og med fullstendig «personalfrie» bibliotek, til sammenslåing med all slags andre kommunale tjenester.

I forhold til oktober 2016, da vi gjorde en større reportasje i England for tidsskriftet Bibliotekaren, og blant annet intervjua Wylie, har forverringene akselerert:

  • På åtte år har 10 000 bibliotekansatte mista jobbene sine.
  • Det er nå flere frivillige «på jobb» enn profesjonelle i britiske folkebibliotek!
  • Over 500 bibliotek drives nå bare av frivillige.
  • Antall barnebibliotekarer er redusert med 40%, åpningstidene med 11% og bokbudsjetta til barn med 23%.

Dette har skjedd trass i nasjonale og hundrevis av lokale protester og aksjoner for å bevare bibliotek. Men Wylie mener det ville vært enda mye verre om kampene og debattene ikke hadde funnet sted.

Han mener det blir viktig framover å bearbeide Labour når det gjelder bibliotekpolitikk. Når vi spør ham om ting kan begynne å skje alt etter lokalvalga 3. mai, svarer han at det vil avhenge av om det er Corbyn-tilhengere som blir valgt inn. De nyliberale «blairistene» står fortsatt sterkt mange steder.

 

3 Trackbacks to “UK: 40% færre barnebibliotekarer”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: