Rjukans Røde Bibliotek feirer Marx

Folkebiblioteket på Rjukan stadfester mandag 7. mai tilnavnet «Det røde bibliotek» når de innbyr historikeren Knut Kjeldstadli til å foredra om 200-årsjubilanten Karl Marx. Bibliotekarene på Rjukan har i rundt hundre år, og særlig før 2. verdenskrig, kjøpt store mengder litteratur om arbeiderklassen og sosialismen. Det begynte med biblioteksjef Henrik Hjartøy og ble fulgt opp av blant annet Anders Andreassen. Samlinga måtte kreativt skjules under nazistenes okkupasjon mellom 1940 0g -45, ofte som «langlån» til pålitelige bibliotekvenner.

Rjukan bibliotek har en av de mest grundige omtalene i bibliotekdelen av Lokalhistoriewiki. Her kan vi blant annet lese: 

«Det mest verdifulle i samlinga er tidskriftrekka Sozialistische Auslandspolitik, som ble utgitt av tyskeren Rudolf Breitscheid fra 1915-1918. Dette skal bare finnes i Paris og på Rjukan! I omfang og i tidsepoken (fram til 2. verdenskrig) skal denne samlinga være den 3. største i verden etter ”Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis” i Amsterdam og ”Institutt for Marxisme-Leninisme” i Moskva».

Bilder fra den «røde» samlinga, tatt av undertegna i 2007:

rjukan 4 2007rjukan 3 2007rjukan 2rjukan sozialistische 2007

 

3 Responses to “Rjukans Røde Bibliotek feirer Marx”

  1. … og det beste med det heile var at det møtte over 40 personar til evenementet, (og dét på ein aldeles vedunderleg vårkveld).

  2. Så flott!

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: