Et tips til kystnære «debattbibliotek»

bodø havbruk debatt

Oppdrettsdebatt i bibliotek

Vi er kommet i «forskingsmodus». I dag kan vi på Vox Publica lese – og høre – biologiprofessor Dag O. Hessen om den nye boka hans «Sannhet til salgs. Et forsvar for den frie forskningen.»

Og i forrige uke pusha vi en sak fra Morgenbladet om voksende ukultur innen vitenskap og forsking.

Så ser vi at samme organs nettutgave denne uka kunne feire at journalisten deres, Simen Sætre, og Kjetil Østli fra nettmagasinet Harvest, har fått pris for «fremragende og vederheftig journalistikk om forskning» for artikkelserien «Mørke motkrefter». Som ifølge juryen handler om «hvilke spenninger som oppstår når sjømatnæringens kommersielle interesser kolliderer med forskningens frihet og sannhetssøken, og når myndighetene er partiske.»

Men hvor ble det egentlig av debatten? 

Vi har forsøkt å følge Morgenbladets serie gjennom det siste året, men har stussa på hvorfor alvoret i den ikke har kommet til virkelig til overflata. Dagbladet gjentok i det uendelige hvordan fiskeriminister Sandberg skal ha gitt den private epostadressa si til en lakselobbyist, men hadde få referanser til innholdet i Morgenbladets artikkelserie. Som kan være dramatisk ikke bare for laksespiseres helse, men for næringsliv, sysselsetting og bosetting i distrikta.

lytring bodø debatt

Mye folk i Stormen under denne debatten. Klikk bilde for å se videoen.

På Atekst fikk vi 53 treff der det ble referert til Morgenbladet i forbindelse med lakseoppdrett, men det meste var et likelydende leserinnlegg i ulike lokalaviser av Rasmus Hansson i MDG, men som sjelden førte til debatt. Bare fem treff var av redaksjonell karakter, av disse bare én lederartikkel (i Aftenposten), og tre av de fem var en nyhetssak i Adresseavisen med reprise i to samarbeidende lokalaviser i fylket.

Prisvinnerne Sætre og Østli kunne altså vært kandidater til prisen Årets Ikke-sak, om den hadde eksistert (se et tidligere blogginnlegg om ikke-saker i norsk presse. Der det etter hvert også ble en kopling mellom avis og bibliotek).

dagbladet reppe sandberg

Havbruksdebatten med Dagblad-øyne

Det er ikke noe nytt at lokalpresse lar seg presse eller, vanligere, bedriver sjølsensur. Men kunne ikke de prinsipielt uavhengige «debattbiblioteka» langs kysten løfte dette opp i lyset? I Bodø gjorde de det i april, da Nordlandsforskning arrangerte debattmøte i bibliotek- og konserthuset Stormen, der dette var tema. NRK var der med kamera også.

 

 

2 Trackbacks to “Et tips til kystnære «debattbibliotek»”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: