Boktips på hjemmesida kan bli forbudt

Skjermbilde 2018-06-21 16.08.53

Både bilde og lenke kan bli ulovlig

I køen av «blindsoner» i media stiller seg nå opp EUs nye direktiv om opphavsrett. Dette har gått under massemedias radarer blant annet fordi det, ifølge Breakit.se, «känts så främmande – ärligt talat galet – att det mest blivit en symbol för de märkliga förslag som ibland dyker upp från EU.»

Den europeiske bibliotekorganisasjonen EBLIDA (der blant annet fire sentrale norske organisasjoner og institusjoner er medlem) slutta opp om en kampanjedag mot dette 12. juni, men hvem hørte noe om den her hjemme? Også herværende bloggs radar og informantnettverk var satt ut av spill! Fram til nå.

Nå har det brått kommet så langt at justisutvalget til EU-parlamentet har gått god for EU-kommisjonens forslag, og faren er stor for at direktivet får flertall også i parlamentet. Svenske Ny Teknik skreiv også om dette i går, og en politiker i Miljöpartiet sier for eksempel dette om de automatiske filtrene som skal skal tas i bruk: «Helt lagliga uppladdningar kommer att stoppas eftersom en algoritm inte kan känna igen lagliga undantag från upphovsrätten, till exempel parodier och citat. Internetsidor kommer troligen hellre blockera material än att riskera att bli stämda, och inte släppa igenom saker i tveksamma fall.»

Disse filtrene kalles også sensurmaskiner av kritikerne.

Oppmerksomme lesere vil ha registrert at vi har begynt å illustrere bloggposter med bilder fra filmer og med lenke til Youtube osv. Vi har tenkt på det som opplagt lovlig under sitatretten, men sånt kan altså bli forbudt. Trøsta blir det hyggelige samværet med så mange bra folk i kasjotten.

Direktivet skal behandles på nasjonalt plan og tilpasses den norske Åndsverklova. Men det lover ikke godt at de eneste som har skrevet om dette i norske aviser (faktisk bare i Klassekampen) er Olav Stokkmo, iherdig lobbyist for rettighetshaverne, og et par representanter for disse organisasjonene. Men det fins altså en annen side der brukerne befinner seg, og der Bibliotek-Norge bør være en framskutt forsvarer.

 

5 Responses to “Boktips på hjemmesida kan bli forbudt”

  1. Bibliotekettarsaka har igen tagit upp en viktig sak. Tack! Inspirerad därav skrev jag ett litet inlägg i svenska bibliotekariernas epostlista BIBLIST.

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: