– Det finnes visse saker hvor man ikke trenger debatt

Skjermbilde 2018-10-19 22.48.57

Shoah er i sin helhet på YouTube. Klikk og kikk. Del 1: 4 t og 34 min.

På VoxPublica nylig: Under overskrifta «Hvorfor vi faller for falske nyheter og desinformasjon» intervjuer de den svenske filosofen Åsa Wikforss. Her får vi forklaringa hennes på dét; blant annet fordi det falske ofte framstilles som «alternative fakta». Men, sier filosofen, «Det finnes jo ikke alternative fakta». Hun sier at «i hvert fall i Sverige, … finnes [det] en slags relativisme som har blitt tatt opp blant folk i allmennheten. Det er et problem. Da har man ikke beskyttelse mot sånne som Trump, demagoger som lyver og desinformerer». Hun har også påvist liknende relativisme i skoleverket og pedagogikken.

Men like interessant er kritikken hennes av den norske tverr-redaksjonelle tjenesten Faktisk.no: «De skriver desinformasjonen i overskriften. Man vet fra forskning at om man skal inn og faktasjekke og korrigere så er det ekstremt viktig at man ikke løfter fram den falske påstanden. Om man sier at en viss påstand er falsk, så husker folk selve påstanden. Sånn er vi bare».

Og følgende kan norske «debattbibliotek» med fordel ta til seg:

«Noen mener at man skal la være å gi kontroversielle personer en plattform å spre meningene sine på, mens andre mener dette fungerer mot sin hensikt. For Wikforss er begge viktige poenger.

– Det kommer an på emnet. Det finnes visse saker hvor man ikke trenger debatt. Man skal for eksempel ikke ta en debatt med holocaust-fornektere. Visse ting vet vi, og om man overhodet sier «la oss diskutere dette», da er ikke det bare å gi en plattform, men man gir også inntrykk av at det finnes to sider, og det finnes argumenter for og imot, og vi kan diskutere oss fram. Det er ingen diskusjon, det er det man kaller en falsk balanse».

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: