Sentrumsparti vil privatisere bibliotek i Stockholm!

åre snø

Åre var «pioneren» på privat bibliotekdrift. Det hjalp ikke med godt preparerte skiløyper

Den yr- og årvåkne Jan Szczepanski siterer Dagens Nyheter på Biblist nettopp: «Nya kulturborgarrådet vill privatisera Stockholms bibliotek». Der ser vi hvordan det smitter fra blant annet nabokommunen Nacka, der vi har dekka privatiseringa som har pågått gjennom flere år.

Men som en del vil huske, var det første nordiske forsøket på å legge ut bibliotekdrifta til private i oktober 1990 i den svenske «alpin-kommunen» Åre i Jämtland, der firmaet Nordisk biblioteksutveckling AB (NBU) fikk i oppdrag av kommunen å overta drifta av folkebiblioteket. De nye «driverne» gikk offensivt i gang, med introduksjon av …… CD-utlån (ikke vanlig den gangen), 28 % lønnsøkning for personalet og 34 timers økt åpningstid (til sammen ved alle avdelingene). Men alt i desember 1991 var firmaet konkurs. Den store «totalleverandøren» til svenske bibliotek, Bibliotekstjänst AB, (tilsvarende den norske Biblioteksentralen) ble bedt om å overta drifta, men de takka nei.

Men nå får vi se. Fins det mer risikovillig kapital i dag? Denne bloggeren vil definitivt følge opp saka.

3 Responses to “Sentrumsparti vil privatisere bibliotek i Stockholm!”

  1. Det var noe kjent der, ja

  2. Elin

Trackbacks

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: