Kommunikasjon og kunnskap i Midt-Austen

Skjermbilde 2019-11-20 22.07.23

Diagrammet i Klassekampen 20.11. viser den internasjonale auken i Nett-stengingar

I dag skriv Gizmodo om korleis styresmaktene i Iran har stengt Internett for folk flest i samband med opprøret der. På fjerde dagen er trafikken på nettet berre 5% av normalen, som truleg er det styresmaktene sjølv treng for å halde undertrykkinga gåande.

I oktober delte vi ei anna sak frå Gizmodo som vi kalte «Om Nettet tok kvelden». No skreiv mange i kommentarfeltet deira at total stenging ikkje er sannsynleg, fordi Nettet er slik konstruert at trafikken finn nye vegar. Men i land som Iran, Kina med fleire er det altså muleg å stenge. Iranske bibliotek er ikkje unntatte frå stenginga, kan vi konstatere.

Vi finn samtidig fram gårsdagens Klassekampen (19. november) og ein av mine favoritt-skribentar, Hussein Maxos, med spalta «Dagbok fra Damaskus». I går skreiv han om «Kunnskap eller mysterier», som går på korleis styresmakter, religiøse autoritetar og dessverre store delar av folk flest ser på kunnskap. Her ein smakebit:

«Slik jeg ser det, er ikke historien bare historie i Midtøsten, men den har blitt en del av vår tro i dag og griper dypt inn i moderne politikk og åndsliv. For at noe skal endres, må vi få mulighet til frie ytringer, så folk blir vant med å høre annerledes tanker og tolerere dem. Det overraskende er at selv høyt utdannede folk ofte er overtroiske når det gjelder kultur og samfunnsliv. Det er nok derfor utdanningssystemet i den arabiske verden virker frigjort fra det virkelige livet og kun fungerer som et reint fagstudium, ikke for å fremme tenkning som skal forbedre menneskers liv.

Undervisningen er hovedsakelig teoretisk og baserer seg på utenatlæring. Systemet er korrupt eller elitistisk og går med hensikt utenom viktige spørsmål innenfor historie, samfunnsliv og kultur. Jeg har diskutert mange kontroversielle spørsmål knyttet til religion, samfunn og politikk med lærere og studenter, og de har bekreftet at systemet ikke tør å ta opp disse spørsmålene, slik at middelaldermyter, fordommer og etnisk undertrykking får plass og kan vendes til fiendtlighet og antenne konflikter.»

Med fare for nye skuldingar for å vere islamofob, kan eg i forlenginga av dette foreslå den vesle boka «Venstrefløyen og islam» av nyleg avdøde Jørgen Sandemose.

 

 

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: