Kampen mot bestseljarane (nytt om gammalt frå Fredrikstad)

3D72CF0D-05A7-4C96-AB8C-8787DB094B13Folkebibliotek har få gode grunnar til å etterlikne bokbransjens besteseljarlister, slik som til dømes Deichman til gangs gjer her (no skal det seiast at Deichman gjer mykje anna veldig bra med litteraturformidling).

Å auke og dermed skape endå meir fokus på utlånsstatistikk er ein typisk dårleg grunn. For det finst måtar å pense folk over på både nytt og gammalt som er viktig lesing. Éin metode er «Kikkhullet», som blant anna Bergen Offentlege har på sentral plass, der ein til dømes kan velje «tilfeldige, ledige faglitterære titler for voksne».

Aktuelt no er at Fredrikstad bibliotek har lansert ein lesekampanje og bokutstilling som oppfordrer til lesing av bøker frå eitt tiår per månad, rekna frå og med 2010-talet og attende gjennom heile 1900-talet;

I ein reportasje i Demokraten/Dagsavisen heiter det: «Hver måned tar for seg et nytt tiår, og bibliotekarene ved voksenavdelingen plukker ut fem bøker de mener man bør få med seg fra den aktuelle perioden, som stilles ut i bibliotekets inngangsparti.
– Nå i januar har vi blant annet trukket fram Stein Rivertons «Jernvognen», som er en krim. Og så har vi «Jerusalem» av Selma Lagerlöf, som blir på den andre enden av skalaen. Det skal være noe for enhver smak, sier bibliotekar Elin Hegge.
– Men dette er kun et forslag, og man kan absolutt velge titler som ikke er del av utstillingen også. Jeg vil også understreke at det viktigste er å komme gjennom alle tiårene i løpet av året, så bøkene må ikke leses i kronologisk rekkefølge. Holder du på med en bok fra 90-tallet nå, så skriv den for all del opp, legger hun til med et smil.
Alle som deltar på leseutfordringen får nemlig utdelt en egen «almanakk», der de skal skrive opp titlene de har lest fra hvert av tiårene. Kommer man seg gjennom samtlige tolv, vanker det en bokpremie på slutten av året.»

Det er likevel inga stor krise når det gjeld folkebiblioteka og herming av bokbransjen, om ikkje ting har endra seg radikalt på femten år. I 2004 skreiv eg dette på salige «Bibliotekforum» sin nettstad: «De 100 mest populære bøkene for barn og voksne representerte 221.248 utlån i annet halvår 2004. De samme biblioteka lånte i alt ut over 9,4 millioner nye og gamle bøker i samme periode. Og nesten halvparten av utlånet var faglitteratur, ifølge den statlige statistikken.»

One Trackback to “Kampen mot bestseljarane (nytt om gammalt frå Fredrikstad)”

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: