Bokhandel anno 2020-talet

Eskilstuna er slett ikkje berre idyll

Ikkje berre bokhandelen, men Amazon sin alt-muleg-netthandel er på god veg til Norden, nærmare bestemt no også med svensk og etter kvart norsk vareutval. Dei har eit enormt lagerbygg og ekspedisjon under oppføring i Eskilstuna. Byen har høgast arbeidsløyse i heile Sverige, så her kan dei gjere som elles rundt i verda; presse lønna og arbeidsmiljøet til eit minimum.

Dei manipulerer også kundane. Ein artikkel i Klassekampen i dag, opprinneleg frå danske Information, opnar slik:

«Forestill deg at du går gjennom gågata i en mellomstor distriktsby. Nesten halvparten av butikkene er eid av den samme kjeden, som selv setter prisene og stort sett alltid er billigst. Kjeden behandler ikke medarbeiderne spesielt bra, men du skal jo bare ha et par småting. Ved døra må du legge igjen navn, e-post og kontonummer. Og ved alle hyllene går det en bak deg og noterer alt det du ser på og kjøper, slik at kjeden daglig kan tilby deg ting som passer til dine innerste ønsker».

Tek.no les vi at «Det er grunn til å mistenke at Sverige blir utgangspunktet de skal forsøke å «ta» Norge og Danmark med».

Men kva kan dette ha med bibliotek å gjere? Klassekampen/Information har intervjua den verdskjende journalisten Günter Wallraff:

«– Amazon har så stor markedsmakt at de kan foreta fiendtlige overtakelser – også med store tap – hvis det passer dem. Det er en så ekstrem konsentrasjon av kapital at Marx aldri kunne ha forestilt seg noe slikt, mener Wallraff. – Det er nærmere George Orwell enn Karl Marx».

Frå Tek.no igjen: «Du risikerer at selv hjemlige giganter som Komplett ikke overlever». 

Kva då med dei norske, overetablerte, bokhandelkjedene, og Haugen Bok og andre nettspesialistar? Og kva med Biblioteksentralen?

PS: For tre år sidan skreiv spaltisten Panos Mourdoukoutas i den feterte bissnissblekka «Forbes» at Amazon kunne og burde erstatte biblioteka. Dette førte til kraftig debatt og motargument, såpass at artikkelen (arkivert av bibliotekforeininga ALA) blei tatt av etter kort tid. Men Amazon og verdas marknadsliberalistar har tenkt dette lenge.

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: