På hylla med #MeToo og #BlackLivesMatter

Agnes Ravatn har altså meldt bokbransjen på #metoo-bølgja, noko som tidlegare i dag fekk oss til å blogge småfornærma om dei oversette bibliotekarane. Men så dukka det opp ei meir seriøs vinkling: Schlesinger Library, eit bibliotek på Harvard med fokus på kvinners liv og historie, lanserte i sommar #metoo Digital Media Collection, som inneheld «more than 32 million tweets, 1,100 webpages, and thousands of articles reflecting a range of perspectives». Sjå ein lengre artikkel i Harvard Gazette med døme på twittermeldingar som no vil bli hugsa endå lengre. Men sjølvsagt seier sjefen for digi-avdelinga: «That doesn’t mean that we are pro #MeToo or against #MeToo, it just means that we document it».

Når dét er nemnt, passar det å finne igjen Klassekampen frå måndag denne veka, der hovudsaka på kultursidene var eit prosjekt for innsamling av plakatar frå norske #BlackLivesMatter-markeringar: …

«5. juni holdt sosialantropolog Michelle Tisdel appell under den store «Black lives matter»-demonstrasjonen i Oslo. 15.000 mennesker hadde møtt opp, og fra talerstolen så hun utover et hav av plakater. … Neste morgen våknet hun med én tanke i hodet: Vi må ta vare på dem. I ettertid har hun reist rundt og samlet inn plakater, intervjuet demonstranter og planlagt utstillinger».

Tisdel jobbar på Nasjonalbiblioteket, men dette ser ikkje ut til å ha noko med NB å gjere. Vi kan lese: «Etter hvert håper Tisdel at hun finner en institusjon som kan bevare og formidle plakatene. – Men det må være noen med riktig kompetanse og forståelse for materialet og den større historiske sammenhengen det tilhører».

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: