Konstituert redaktør Ingrid Grønli Åm har i Bibliotekforum nr. 3 (som nå både er “på gata” og på nett – side 10-12) intervjua alt fra kulturministeren, en litteraturhussjef og en medieforsker, via en kringkastingsråds- til en PEN-leder. For ikke å forglemme de to biblioteksjefene som har vært mest i søkelyset i denne sammenhengen, nemlig i Kristiansand og Stavanger. Alle gir gode råd, utfra sine ulike innfallsvinkler.
Aller viktigst er det at kulturminister Widvey her slår fast at “Det er biblioteksjefene selv som velger og prioriterer hvordan de vil oppnå målene i den nye formålsparagrafen … biblioteksjefen skal stå fritt til å planlegge aktiviteter ved et folkebibliotek. Bibliotekledelsen … vil innta en redaktørliknende rolle”. Og: “Jeg tror det er viktig at biblioteket løfter frem temaer som engasjerer innbyggerne lokalt, for å bevare sin relevans”.
Les videre:
William Nygaard er positiv og mener “Den største utfordringen … vil bli politikere i små kommuner, som kan komme til å ville blande seg inn i bibliotekenes program”. Og han sier: “Som debattarrangører må biblioteksjefene forstå det samfunnet de er en del av og irritere seg over presserende problemstillinger som ikke blir reist”.
Medieforsker Paul Bjerke sier blant annet: “Når det kommer til hvem som skal slippe til i debattene, mener Bjerke at det er et større problem at debattene i fjernsynet ikke utfordrer meninger de fleste er enige om, enn at man slipper til for mange raringer. – På en del felt har jo raringene rett, for eksempel i økonomimiljøer. Hvorfor klarte ingen i det dominerende økonomimiljøet å forutsi finanskrisa?”
Per Edgar Kokkvold, leder av Kringkastingsrådet, mener “Det er bare nettrollene og psykopatene som bør holdes ute. Vi har også et ansvar for at den offentlige samtale ikke forsøples.”
Aslak Sira Myhre: “… forstå hva som er behovene der de er og lage arrangementer som vil nå ut til folk. … Det viktigste er å vite hva man gjør og hvem man gjør det for”.
Biblioteksjef i Kristiansand, Anne Kristin Undlien oppfordrer til å “ta tak i spørsmål som er aktuelle i lokalsamfunnet, men biblioteket skal [ikke] være en søppelkasse. Mitt mest konkrete råd er å ta inn dyktige folk til å lede debattene”.
Marit Egaas, leder ved Sølvberget kulturhus og bibliotek, råder bibliotekene til å tenke gjennom problemstillinger som kan dukke opp, slik at de vet hvordan de skal håndtere dem”.